bejto šahmanović
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Vijesti Online

Potpredsednik Bošnjačkog veća Bejto Šahmanović saopštio je da su Bošnjaci narod koji je spreman da se iskaže i istakne svoje važne nacionalne karakteristike na predstojećem popisu stanovništva.

On je rekao da je to zaključio iz svakodnevnh razgovora sa  sunarodnicima širom Crne Gore, koji kažu da Bošnjaci treba aktivno da učestvujemo na popisu, kad god on počeo, nezavisno od stava bilo koje partije.

Šahmanović je mišljenja da je značajna činjenica što je pristup aktuelne Vlade i premijera Milojka Spajića popisu „do sada jako konstruktivan“. On navodi da zapaža da se Spajić prethodnih mesec dana „istinski bavio ovim važnim društvenim pitanjem“ u komunikaciji sa većima manje brojnih naroda, opozicijom i NVO sektorom.

„U tom pravcu, Bošnjačko veće želi i treba da bude partner vlastima koje su iskazale spremnost da izađu u susret svim našim zahtevima, a koji su se dominantno odnosili na jačanje kontrolnih mehanizama“, ističe Šahmanović.

On kaže da se pokazuje da bi bilo značajno da je Bošnjačka stranka, kao partija koja treba da zastupa interese Bošnjaka, bila deo vladajuće strukture.

„Taj kontrolni mehanizam bi iz vlasti imao veći nivo. Ostaje enigma koji su pravi razlozi neučešća političkog reprezenta našeg naroda u vlasti. Smatram da se takvom odlukom rukovodstva BSs-a značajan deo bošnjačkog naroda naredne četiri godine gura na marginu društveno-političkih dešavanja. Takođe, do sada se BS nije oglašavao ni kad je popis u pitanju, pa očekujem da njegovo rukovodstvo što pre zauzme ‘autentičan’ stav i izvesti javnost o tome“, istakao je Šahmanović.

On kaže da Bošnjačko veće, kao krovna institucija Bošnjaka koja ima za cilj afirmaciju i promovisanje identiteta tog naroda, okupljajući ljude koji su iz različitih političkih partija u Crnoj Gori, ali i one nezavisne intelektualce, treba i mora da se izdigne iznad stranačkih i pojedinačnih interesa. Prema njegovim rečima, posvećivanje celokupnoj bošnjačkoj populaciji podjednako je važno, „te samo takav pristup će uroditi plodom i dati rezultate s kojima ćemo kao narod biti zadovoljni i nakon popisa“.

„Moj utisak je da Veće sve više to radi i tako treba da bude i nakon održanog popisa. Veoma važnim smatram i učešće naše dijaspore na popisu, te ih i ovim putem pozivam da nam pomognu tako sto će makar po jedan član domaćinstva otvoriti svoja vrata popisivačima i omogućiti kompletiranje podataka. Dakle, Bošnjaci su spremni za popis nezavisno od stava bilo koje partije i ovih dana intezivno radimo da putem društvenih tribina objasnimo ljudima i prenesemo sve informacije koje će im biti od pomoći“, zaključuje Šahmanović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading