DA LI ZNAJU NEŠTO ŠTO NE ZNAMO? Britancima data zvanična uputstva u slučaju "hitne situacije zbog radijacije"
Foto: Shutterstock

Vodič je danas objavila Britanska zdravstveno-bezbednosna agencija (UKHSA).

Vest stiže usred rastućih globalnih tenzija koje uključuju nuklearne sile poput Kine i Rusije, piše Dejli Mejl.

Prošle godine ruska državna televizija je čak objavila simulaciju kako bi Vladimir Putin mogao da pokrene nuklearni napad na London, izjavljujući da „neće biti preživelih“.

Dok se u dokumentu ne pominju nuklearne bombe, on objašnjava šta Britanci treba da urade u „hitnoj situaciji zbog radijacije“, koja bi mogla biti uzrokovana curenjem u nuklearnoj elektrani ili tokom transporta radioaktivnog materijala.

Primarni savet je da što pre uđete u zatvoreni prostor, a zdravstveni šefovi navode da to može smanjiti izloženost zračenju za 85 odsto u poređenju sa boravakm na otvorenom.

Boravak u zatvorenom prostoru takođe smanjuje količinu udahnutog radioaktivnog materijala za 40 odsto, navodi se u savetu.

Iako su neke zgrade bolje od drugih, ulazak u zatvorene prostore na bilo koji mogući način treba da bude prioritet, kažu zdravstveni šefovi.

„Zgrade od cigle, kamena, betona ili sličnih materijala pružaju najbolju zaštitu, ali bolje je biti unutar bilo koje zgrade nego napolju“, navodi se. „Ako ste već u zgradi, ostanite tamo.“

Upozorava se da se Britancima može savetovati da ostanu u zatvorenom prostoru do dva dana - procedura koja se zove "sklonište na mestu" - kako bi se smanjila dalja potencijalna izloženost.

Ljudi koji su bili napolju i u blizini na strani hitne pomoći bili bi u opasnosti od kontaminacije odeće, kože i kose.

Kao rezultat toga, može im se savetovati da se samodekontaminiraju, što uključuje skidanje odeće — koja uklanja 90 odsto bilo kakve kontaminacije — i tuširanje.

Kada budu u zaklonu, Britanci bi trebalo da prate zvanične vladine savete o tome šta dalje da rade putem radija, televizije, interneta, društvenih medija ili policije, saopštila je UKHSA.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading