putin i lavrov
Foto: EPA/EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Moldavija bi mogla biti sledeća žrtva hibridnog rata Zapada protiv Rusije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku ministara spoljnih poslova OEBS-a.

On je podsetio da je jedna od mogućnosti za rešavanje akutnih problema evropskog kontinenta na principima OEBS- a bio Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano da reši situaciju u Moldaviji pre 20 godina. Ali ovaj pokušaj je osujećen.

"NATO i EU su tada bez ceremonije napali dokument koji su već parafirali Кišinjev i Tiraspolj, a sada se ubija i format "5+2" - poslednje što je ostalo od zajedničkih napora za pridnjestrovsko rešenje. Zapravo, Moldavija je predodređena da postane sledeća žrtva u hibridnom ratu koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije“, rekao je Lavrov.

Memorandum „O osnovnim principima strukture vlasti ujedinjene moldavske države“, koji je 2003. razvio prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika Dmitrij Кozak, predviđao je rešenje pridnjestrovskog konflikta kroz federalizaciju Moldavije. Ali, treći predsednik Moldavije Vladimir Voronjin, pod pritiskom Zapada, odbio je da potpiše dokument, jer je odlučio da bi plan mogao da dovede do nezavisnosti nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike.

U pregovorima o pridnjestrovskom rešenju u formatu „5+2” učestvuju Кišinjev i Tiraspolj kao strane u sukobu, Rusija, Ukrajina i OEBS kao posrednici, kao i Evropska unija i SAD kao posmatrači. Poslednja runda pregovora održana je u Bratislavi 9. i 10. oktobra 2019. godine, prenosi Ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading