ŠOKANTNA STATISTIKA! U Engleskoj raste broj beskućnika
Foto: Shutterstock

U Engleskoj je u sezoni 2022-23. izgrađeno samo 8.386 novih socijalnih domova, dok se u istom periodu opštinama prijavilo 52.800 domaćinstava kojima je potrebna pomoć jer su beskućnici ili u opasnosti da postanu beskućnici.

Izvršni direktor dobrotvorne organizacije za beskućnike Krajsis Met Dauni, rekao je da su te brojke "sramota" i da sakrivaju "nemerljiv ljudski uticaj na beskućništvo".

- Taj jaz primorava opštine da troše 1,7 milijardi funti godišnje na iznajmljivanje privremenih i često pretrpanih smeštaja za više od 100.000 domaćinstava, više nego u bilo kom trenutku u poslednjih 25 godina - piše "Gardijan".

Zabeležen je i godišnji porast broja domaćinstava kojima preti beskućništvo za deset odsto jer su im vlasnici ponudili "iseljenje bez krivice", koje je vlada obećala da će zabraniti. Broj domaćinstava u privremenom smeštaju takođe je dostigao rekordni nivo.

Organizacija Homelessness Link, koja predstavlja dobrotvorne, ocenila je te podatke "šokantnim".

- Ko god da formira sledeću vladu mora da izgradi 90.000 socijalnih domova godišnje koji su potrebni kako bi ljudi imali pristupačne i sigurne domove za život - izjavio je izvršni direktor organizacije Rik Henderson.

Socijalni domovi se grade da kako bi se obezbedio najjevtiniji zakup, obično upola manji od cene na lokalnom tržištu. Iako je došlo do blagog povećanja u izgradnji u odnosu na istorijski minimum pandemijske godine 2020-21, proizvodnja ostaje daleko ispod 35.000 izgrađenih u 2010-11. i 44.000 izgrađenih 1995-96.

Stambena udruženja navode da je problem izazvan vladinim finansiranjem na istorijski niskim nivoima nakon smanjenja budžeta za pristupačne stambene jedinice za 63 odsto 2010. 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading