Vladimir Putin
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Prema njegovim rečima, evropske zemlje ili same sebi ukidaju izvor jeftinih energenata „ili to čine njihovi saveznici iz Sjedinjenih Država, koji im iz političkih razloga“ ne dozvoljavaju pristup ruskim energentima.

Takođe, Putin je pomenuo dizanje u vazduh gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, kao i to što su Poljska i Ukrajina blokirale rad gasovoda preko svojih teritorija.

„Poljska je zatvorila gasovod „Jamal-Evropa“ koji vodi do Nemačke. Ukrajina je zatvorila jedan od sistema — jedan radi i dalje, a drugi je zatvoren. Ukrajinske vlasti dobijaju iz Evrope i iste te Nemačke novac, uključujući za oružje i za penzije, socijalna davanja, plate, a gas iz Rusije koji je Nemačkoj potreban je blokiran“, istakao je ruski lider.

On je ocenio da nemački građani sve to gutaju zato što im nedostaje suverenitet, a nekim predstavnicima vlasti i dovoljno stručnosti za donošenje kvalitetnih kompetentnih odluka.

„Oni su poznati, ceo svet im se smeje. Neću sada navoditi njihova imena, ali ceo svet se zaista smeje“, naglasio je Putin.

Ranije je nemački „Špigl" objavio da su, tokom predizborne turneje po Nemačkoj, kancelar Olaf Šolc i ministar spoljnih poslova Analena Berbok, izviždani zbog problema koji su nastali usled pomoći Ukrajini, prenosi Sputnjik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading