meri en koton
Foto: Alo/Foto: Wikipedia

Izgledala je kao mirna, dobro vaspitana dama, ali ispod te nevine maske krilo se lice serijske ubice. Mari En Koton se nekoliko puta udavala, ali tek nakon godina otkrilo se da su njeni ljubavni izbori bili motivisani isključivo željom za obogaćivanjem. Nijedno od njene dece nije preživelo, a na popisu mrtvih našlo se i nekoliko drugih osoba.

Meri En Koton bila je prvi serijski ubica u Velikoj Britaniji. Svoj zločinački postupak praktikovala je godinama.

Meri En Koton ubila je prvog supruga i petoro njihove dece. Za smrt partnera uzela je novac od osiguranja.

Ubijanje bliskih osoba bio je dobar način za laku zaradu

Ta situacija joj je otvorila oči da je ubijanje bliskih osoba dobar način za lak zarađivanje. Žena je koristila arsenik za ubojstva, koji je u to doba bio jeftin i lako dostupan. Nakon smrti trećeg, poslednjeg supruga, Mari En je odlučila da smesti njegovog sina u ustanovu socijalne zaštite. To je bio potez koji joj je kasnije skupo koštao.

Ko je bila Meri En?

Meri En rođena je 1832. godine u malom mestu Durham. Njen otac bio je rudar, a majka se brinula o vođenju kuće i odgajanju dece. Nakon smrti oca, koji je poginuo u nesreći u rudniku, finansijska situacija porodice dodatno se pogoršala. Nad devojčicom se nadvila pretnja takozvane "workhouse", vrste doma za socijalnu zaštitu članova siromašnih porodica, gde bi štićenici dobijali smeštaj i hranu u zamenu za dugotrajan dan teškog rada i nisku platu. Vizija takvog života plašila je malu Meri En, pa je već tada devojčica sebi obećala da će učiniti sve kako bi u budućnosti izbegla brige o novcu.

Nekoliko godina kasnije, njena majka se udala, ali Meri En nije mogla da prihvati stroge metode očuha u vaspitanju. Bez obzira na njegovo bogatstvo, devojčica se iselila iz kuće sa samo 16 godina i počela da radi kao sobarica. Nakon tri godine se vratila kući i počela da uči zanat krojačice.

Prvo ubistvo i prvi novac

Mari En je važila za mirnu i odgovornu devojku. Uvek je bila uredno obučena i volela je čistoću. Rado je čistila, a tokom čišćenja koristila je deterdžent sa arsenikom, koji će uskoro pronaći drugu namenu... U to vreme, arsenik je bio jeftin i lako dostupan. Koristio se u medicini, uzgoju životinja ili poljoprivredi. Osim toga, prodavao se u čistom obliku i bez ikakvih ograničenja, a supstanca bez ukusa i mirisa predstavljala je poželjno sredstvo u rukama potencijalnih ubicа.

Kada je napunila 20 godina, Meri En se udala za šest godina starijeg rudara Vilijema Movbraja. Nažalost, brak joj nije doneo ni željenu sreću ni finansijsku stabilnost o kojoj je toliko maštala.

Smrt beba

Tokom pet godina, žena je rodila petoro dece, ali četvoro od njih je umrlo od stomačne groznice, koja je tada bila česta smrtonosna bolest među novorođenčadima. Zbog toga smrt beba nije izazvala sumnje. Nešto kasnije, peto dete je takođe preminulo. Par je dobio značajnu isplatu iz osiguranja, nakon čega su se vratili u severoistočnu Englesku.

Nakon 1857. godine, Meri En je rodila još četvoro dece, od kojih je troje umrlo. Takođe su imali problema sa istim tegobama. Od devetoro rođene dece, jedino je Isabela, koju je majka poslala baki, preživela.

U to vreme, Vilijam je radio kao mornar i retko bio kod kuće, pa je usamljena supruga započela romansu sa Jozefom Natrasom. Nakon nekog vremena, njihov odnos se pogoršao i muškarac je napustio ljubavnicu. Uskoro je preminula njegova ćerka.

Godine 1865. Merin muž se vratio kući, ali nije dugo uživao u porodičnoj sreći jer... ubrzo je preminuo. I ova smrt prošla je bez mnogo pažnje. 19. vek je bio period u kojem su epidemije tifusa i kolere harale populacijom, a obdukcije nisu bile često sprovođene. Mary je dobila 35 funti od osiguranja, što je bilo polugodišnje primanje radnika u to vreme. Njena finansijska situacija se znatno popravila.

Tifus i druge stomačne tegobe

Udovica se zaposlila u ambulanti kao medicinska sestra. Jedan od njenih pacijenata bio je inženjer Džordž Vard. Par se venčao nekoliko meseci kasnije. Brižna supruga je ubedila muža da sklopi osiguranje u slučaju smrti. Iznenadnim spletom okolnosti, Džordž je preminuo 14 meseci nakon venčanja, a Meri En, sada u dobi od 34 godine, postala je udovica po drugi put. Kao uzrok muškarčeve smrti naveden je tifus.

Žena se preselila i pronašla posao kućne pomoćnice kod Džejmsa Robinsona, koji je bio udovac s troje dece. Kratko nakon što je Meri počela da radi, Džejmsov sin je preminuo, naglo oboleo od stomačne groznice. Gubitak dečka približio je muškarca novoj kućnoj pomoćnici, i ubrzo nakon toga Meri En je zatrudnela sa svojim poslodavcem.

Uskoro je mlada supruga pozvana kod svoje majke, koja je bolovala od hepatitisa. Kada se Meri En pojavila u porodičnoj kući, majka je već bila znatno bolje. Nažalost, nekoliko dana nakon dolaska ćerke, žena je počela žaliti se na jake bolove u stomaku i nakon nekoliko dana preminula. Meri En je uzela svoju devetogodišnju ćerku Izabelu i vratila se Robinsonu.

Međutim, nesreća se činila da ne napušta ženu. Nakon nekog vremena, preminula su i preostala dvoje dece Džejmsa, a takođe je otišla i devetogodišnja Izabela. Sve troje su umrla od dobro poznate stomačne groznice... Za smrt ćerke, majka je dobila novac iz osiguranja. Tugovanje za Izabelom nije trajalo dugo, jer je Meri En prihvatila prosidbu Džejmsa i 1867. godine se udala za njega. Devet meseci kasnije, njihova prva ćerka Margaret došla je na svet. Nažalost, devojčica je vrlo brzo nakon rođenja obolela i preminula.

Meri je počela da nagovara muža da osigura svoj život

Takođe, Džejms je otkrio da je žena zadužila 60 funti i ukrala još više od 50, što je pažljivo držala u tajnosti. Ispostavilo se da je Meri En prisiljavala njegovu stariju decu da zaloge kućne dragocenosti, a sve se odvijalo bez saznanja i odobrenja Džejmsa. Mera je prelivena i Robinson je izbacio ženu iz kuće.

Drugarica ju je spasila iz nevolje

Meri En je završila na ulici, ali sreća se uskoro ponovno osmehnula. Njenu sudbinu preuzela je njena drugarica Margaret. Žena dobre volje predstavila je novoj stanarki svog brata Fredericka, udovca i oca dvoje dece. Meri je brzo preuzela brigu o Fredericku i njegovoj deci. Nešto kasnije, kada je Margaret umrla od groznice, Meri En je pažljivo bdela nad muškarcem. Uskoro su se oni venčali. Udala se i po jedanaesti put zatrudnela.

Jednog dana Meri En je srela svog bivšeg ljubavnika i istinsku ljubav, Jozefa Natrasa, koji je živeo u susednom gradiću. Romans se ponovo razbuktao, a zaljubljena žena nagovorila je muža da se presele u grad u kojem je živeo njen ljubavnik. Ništa ne sluteći, Frederik je pristao na ženinu molbu. Gospođa Koton je zatrudnela je po dvanaesti put - ovaj put s ljubavnikom, a u međuvremenu je Frederick oboleo od stomačne groznice i preminuo. Udovica je dobila veliku isplatu iz osiguranja, što joj je osiguralo pristojan život na duže vreme.

Uskoro je bolest odnela i Fredericka Juniora, kao i Jozefa. Ženi su stigli novci odštete nakon smrti deteta, ali i od osiguranja samog Jozefa, kog je nagovorila da pre smrti izvrši promene u testamentu.

Istina je slučajno izašla na videlo

U to vreme, ubicа je već imala 21 žrtvu, a zapravo, da nije bilo slučajnosti, možda bi nastavila svoj zločinački postupak još godinama. Meri En je odlučila smestiti šestogodišnjeg Charlesa Edwarda Cottona u "workhouse", jedinog preostalog živog sina Fredericka. Činovnik opštine, Tomas Rili, rekao je da ne može primiti dečaka u dom bez majke. "Neće dugo živeti. Pridružiće se ostalim Kotonima" - odgovorila je Meri En i počela plesti priču o krhkom zdravlju koje je obeležavalo čitavu porodicu njenog preminulog muža.

Pažljivi Tomas Rili posetio je dečaka i uverio se da malom Čarlsa ništa nije. Stoga, kada je dete umrlo nekoliko dana kasnije, činovnik je odmah otišao na policiju. Obavljena je obdukcija, a rezultati su pokazali tragove arsena u dečakovom telu. Bez obzira na to, zaključeno je da je Čarls umro od prirodnih uzroka.

Ista stvar oko Meri En privukla je veliko interesovanje štampe. Novinari su brzo otkrili da je žena tokom dvadeset godina tri puta promenila mesto boravka, izgubila tri muža, ljubavnika, prijateljicu, majku, kao i desetinu dece, od kojih su sva preminula od stomakalne groznice. Niko više nije verovao da su ovi smrtni slučajevi samo slučajnosti. Ženu su počeli nazivati Crnim Anđelom.

Smrtna kazna Meri En Koton

Bila je optužena za ubistvo 21 osobe. Suđenje je moralo sačekati, jer je optužena ponovo bila trudna. Zahvatila ju je trudnoća s Džonom Kvik-Meningom, ali muškarac je napustio ženu pre nego što je skandal bio otkriven. Na taj način, verovatno joj je spasao život. Suđenje je počelo 5. marta 1873. godine. Da bi doneo presudu, sudu je bilo potrebno samo sat i po vremena. Nakon objavljivanja presude, "Tajms" je napisao: "Nakon čitanja presude, nesrećna žena bila je duboko uznemirena, ali nakon nekoliko sati, njen izgled se vratio u normalu - staložen, hladan, pun rezervi. Uverena da će dobiti kraljevsku pomilovanje, do kraja je tvrdila svoju nevinost".

Njena želja nije se ostvarila. Meri En Koton je obešena 24. marta 1873. godine u 41. godini života.

BONUS VIDEO

@alo_portal Koliko košta odevna kombinacija Milene Popović?! Celu emisiju “U ringu” sa Milenom Popović možete pogledati na našem YT kanalu ▶️ #alo #alonovine #fypシ #alodnevnenovine #milenapopovic #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading