Baltik
Foto: EPA/TOMS KALNINS

Navodi se da će više pomorskih i vazdušnih kapaciteta biti raspoređeno u srcu regiona kako bi se pomoglo u "zaštiti kritične podvodne infrastrukture", rekli su ministri odbrane deset zemalja u saopštenju.

"Ovo je prvi put da je JEF aktivirao odbrambenu klauzulu", napomenuli su oni i naznačili da će njihove aktivnosti početi početkom decembra, prenosi Euronevs.

Fokusiran na operativnu odbranu u severnoj Evropi, JEF je koalicija od 10 zemalja na čelu sa Velikom Britanijom, uključujući Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Letoniju, Litvaniju, Holandiju, Norvešku i Švedsku.

„Oko 20 ratnih brodova biće raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u oblastima severnog Atlantika, kako bi se uzela u obzir bezbednosna situacija i bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura“, rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson na javnom kanalu SVT.

Signal Rusiji

On je rekao da je jačanje vojne sile neophodno za suočavanje sa "veoma ozbiljnom bezbednosnom situacijom u svetu, a posebno u našem susedstvu".

„Moramo da budemo u stanju da izvedemo ovu vrstu operacije da odbranimo našu vitalnu infrastrukturu, ali i da pošaljemo signal Rusiji“, dodao je Džonson.

Zemlje JEF-a su se u oktobru složile da pojačaju bezbednost u Baltičkom moru, nakon što je zatvoren podvodni gasovod između Finske i Estonije zbog curenja za koje se navodi da je izazvano spoljnim delovanjem. Kasnije je otkriveno da je oštećen i podvodni kabl između Estonije i Švedske.

Finska policija je na kraju zaključila da je štetu na gasovodu izazvalo sidro kineskog trgovačkog broda koji je napustio to područje. Ali taj incident je pokrenuo spekulacije i pojačao nervozu.

U septembru 2022. godine, gasovod Severni tok, kojim je ruski gas transportovan u zapadnu Evropu preko Baltičkog mora, uništen je usred sukoba sa Moskvom zbog njene invazije na Ukrajinu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragi

29.11.2023 13:51

Dali žmurite ili trepteće kada lažete recite iskreno šta vas muči Rusko bogastvo