Riši Sunak
Foto: AP/Stefan Rousseau (POOL)

Britanskog premijera Rišija Sunaka zaboleli su komentari grčkog kolege Kirijakosa Micotakisa o vraćanju skulptura koje su ranije Britanci praktično ukrali sa Akropolja i doneli u svoje muzeje, pa je, u poslednjem trenutku otkazao planirani sastanak i tako otvorio novi diplomatski spor između dve zemlje.

Micotakisu je, naime, dolazak u Dauning strit otkazan nakon što je u intervjuu za Bi-Bi-Si  ponovio dugogodišnji zahtev Grčke da se blago Partenona koje je u Britaniji ponovo spoji sa skulpturama u samom hramu, a ovakvu podelu umetničkih dela između Londona i Atine, on je uporedio sa "presecanjem Mona Lize na pola".

"Ako bih vam rekao da ćemo prepoloviti Mona Lizu i da ćete polovinu imati u Luvru, a polovinu u Britanskom muzeju, da li mislite da bi vaši gledaoci cenili lepotu slike?", rekao je Micotakis o uklanjanju dela skulptura sa atinskog Akropolja.

Grčki premijer kritikovao je Sunakovu odluku da otkaže sastanak na kome je Micotakis hteo da pokrene ovo pitanje.

"Želim da izrazim ljutnju zbog činjenice da je britanski premijer otkazao naš zakazani sastanak nekoliko sati pre nego što je trebalo da se održi. Grčku i Britaniju spajaju tradicionalno jake prijateljske veze, a okvir naših bilateralnih odnosa je izuzetno širok. Stavovi Grčke o skulpturama Partenona su poznati. Nadao sam se da ću imati priliku da o njima razgovaram sa svojim britanskim kolegom, isto kao što bismo pričali i o drugim međunarodnim izazovima: Gazi, Ukrajini, klimatskoj krizi, migracijama", rekao je on.

Micotakis završio tako što je praktično isprozivao Sunaka jer nije uspeo da odgovori na izazov poput diskusije o sudbini antikviteta.

"Ko veruje u ispravnost i pravednost svojih stavova, nikada se ne plaši suprotstavljenih argumenata", poručio je Micotakis.

"Blumberg", pozivajući se na izvore iz Konzervativne partije, piše da je održavanje sastanka dvojice lidera bilo nemoguće nakon Micotakisovog komentara.

Skulpture se, naime, nalaze u londonskom Britanskom muzeju i obe zemlje ih smatraju svojim. Poslednjih godina, strane su se približavale rešavanju vekovne svađe posredujući u aranžmanu po kome bi mogle i da se vide u Atini, odakle ih je početkom 19. veka odneo britanski diplomata lord Elgin.

Komentari grčkog premijera nisu različiti od onoga što je govorio u prošlosti i odražavaju čvrste stavove Grka po tom pitanju, rekao je visoki grčki zvaničnik, dodajući da se u svakom slučaju stvar ne tiče britanske vlade već Britanskog muzeja.

Džoš Lambkin iz projekta Partenon, koji sarađuje sa Britanskim muzejom i Muzejom Akropolja u pokušaju da se postigne dogovor, kritikovao je Sunakovu odluku.

"Šteta je što britanski premijer smatra da ne može da razgovara o temi Elginovih mermera sa grčkim premijerom, posebno s obzirom na to koliko obe zemlje mogu dobiti od razumne rezolucije o ovom pitanju", rekao je on.

Ako premijer nije u mogućnosti da se sastane sa evropskim saveznikom sa kojim Britanija ima važne ekonomske veze, to je, kako zaključuje portparol Laburističke partije, još jedan dokaz da "on nije u stanju da obezbedi ozbiljno ekonomsko vođstvo koje je našoj zemlji potrebno".

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading