Nestasica
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Četvrtina Evropljana odlučilo je da štedi na svežoj hrani, jer je ona konzervisana jeftinija. Na svežoj hrani najviše štede Francuzi 37 odsto, Česi 36% i Nemci 33%. U Srbiji je 19 procenata građana smanjilo troškove za svežu hranu, pokazuje Zdravstveno istraživanje kompanije "Štada".

Zabrinjava i činjenica da je četvrtina Evropljana smanjila troškove za rekreativne aktivnosti, što je takođe važna preventivna mera u očuvanju zdravlja. 

Odustaju od dodataka ishrani

Svaki peti Evropljanin odustao je od dodataka ishrani,  minerala i vitamina, a 15 procenata je čak umanjilo i troškove za lekove. Među onima koji su drastično smanjili izdatke važne za očuvanje zdravlje su Česi 71 odsto i Rumuni 67 procenata. Građani Srbije takođe ozbiljno štede , pa je četvrtina umanjila izdatke za suplemente, a čak 17 odsto izdatke za lekove.

Nasuprot većini koja štedi, postoje i Evropljani na koje ekonomska kriza, bar kada je u pitanju očuvanje zdravlja ne utiče i njih je 41 odsto. Prednjače Holanđani 55 procenata koji tvrde da su kod njih izdvajanja za gore pomenute potrebe ostala identična, a jednako se izjašnjava i 51odsto Britanaca i 49 procenata Švajcaraca.

U 16 anketiranih zemalja po pitanju mogućih problema sa dostupnošću lekova mišljenja se znatno razlikuju, pokazuje istraživanje. Tako čak 39 odsto Evropljana smatra da je trenutna situacija sa snabdevanjem lekovima "kritična", a da lekova možda neće biti najveću zabrinutost pokazuju Portugalci 56%, Česi 53% i Nemci 50%.

Znatno manje brinu građani Britanije 32 odsto, a najmanje od svih građani Srbije 27 procenata. U Srbiji 65 odsto građana ne veruje da može doći do ozbiljnije nestašice lekova, od kojih 29 odsto ističe da u Srbiji nema nikakvog razloga za takvu brigu.

Pažljivija analiza otkriva otkuda toliki strah od moguće nestašice lekova kod svakog četvrtog Evropljanina, ukazuje na činjenicu da je 45 procenata stanovnika Unije izrazilo i naglašeni strah od aktuelnih ratova i geopoličtičkih sukoba te njihovog potencijalnog širenja na zemlje Evrope. Otuda verovatno i uznemirenost i briga da možda neće moći da nabave potreban lek u budućnosti. Zaključak je da strah trenutno nije zasnovan na realnom iskustvu jer "Štadino" istraživanje dalje pokazuje da je svega 19 procenata Evropljana imalo sporadičan problem sa nabavkom nekog leka, ili pak poznaju neku osobu kojoj se to desilo.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading