NOVI ZELAND POVLAČI ZABRANU O PUŠENJU Neočekivani obrt u kontroli
Foto: AP/AP/Tanjug

Vodeća Nacionalna partija nije imala u planu da povuče zabranu uvedenu pod upravom bivše premijerke Džasinde Ardern, već da su na tome insistirali koalicioni partneri Novi Zeland prvo i Slobodarski čin, kako bi se ispunila predizborna obećanja o smanjenju poreza, izjavio je ministar finansija Nikola Vilis.

"Sugestija da bi smanjenje poreza trebalo biti plaćeno od strane preostalih pušača je šokantno", rekao je Pasifik mediji profesor emeritus Robert Biglhol, predsednik novozelandske akcije protiv duvanskog dima.

Maorska zajednica, koju najviše pogađaju bolesti usled konzumacije duvana, smatra da je odluka nesavesan udar na zdravlje i dobro stanje svih Novozelanđana, od kojih 5.000 umre na godišnjem nivou od komplikacija uzrokovanih pušenjem.

Istraživanje o javnom zdravlju je prethodne godine pokazalo da bi politika protiv duvanskog dima sačuvala zdravstvenom budžetu 1,3 milijarde novozelandskih dolara u narednih 20 godina.

Zemlja planira da smanji procenat pušača na pet odsto do 2025, u cilju eliminisanja duvana u potpunosti.

@alo_portal POBEDILA SAM SEBE Milica odbranila prošlogodišnju titulu, za Alo! progovorila o uspehu i postavljenom rekordu #alo #alodnevnenovine #beogradskipolumaraton #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading