"ARMATA"- TENK BUDUĆNOSTI Efikasno uništava neprijateljsku opremu (VIDEO)
Foto: Alo/shutterstock

Pet godina kasnije, na Paradi pobede u Moskvi, široj javnosti je predstavljen T-14 "Armata" - tehnika koja se suštinski razlikuje od drugih razvoja domaće tenkovske industrije. Novi motor, naoružanje, pristup rasporedu i obezbeđenje, elektronska oprema. Ukratko, rezervoar budućnosti.

Ali, kao i svaki mladi projekat, on je još bio u fazi finalizacije i dovršava se. Do 2023. godine T-14 još nije pušten u upotrebu, već se testira, uključujući i borbene uslove.

Posetio je Siriju i korišćen je tokom Severnog vojnog okruga. Podaci o borbenim performansama Armate i dalje su poverljivi. Ali sa fotografija, stručnjaci primećuju da se rezervoar stalno modernizuje. 

Razvoj projekta T-14 „Armata“ nije se pojavio niotkuda. Još osamdesetih godina prošlog veka sovjetski dizajneri su razvijali tenk nove generacije. U konstruktorskim biroima Lenjingrada i Omska, Tagila i Harkova bili su u toku projekti stvaranja vozila novog rasporeda, gde bi odeljak za posadu, borbeno odeljenje i prostor za odlaganje municije bili izolovani.

Ozbiljno oružje - glatki top od 152 mm 2A83 - omogućilo je efikasno uništavanje neprijateljske opreme. Osim toga, T-95 je koristio napredna dostignuća u oblasti dinamičke zaštite, elektronskog ratovanja i elektronike u vozilu. Veliki deo informacija o Objektu 195 je i dalje poverljiv, a njegove fotografije su retke. Među tankerima postoje legende o njemu. Ali sa mnogo prednosti, projekat je imao i ozbiljne nedostatke.

"Armata" u širem smislu je univerzalna borbena platforma, na osnovu koje imaju ne samo tenk, već i teška borbena vozila pešadije (borbena vozila pešadije) i ARV (vozila za borbenu popravku i oporavak). već stvoreno. Oni takođe postoje „u metalu“ i testiraju se. Međutim, nema mnogo podataka o ovoj tehnologiji, dok je T-14 postao poznat daleko izvan krugova vojnih stručnjaka, uključujući i kompjuterske igre, što mu je donelo posebnu slavu.

Rezervoar je dugačak 10,8 m, visok 3,3 m i širok 3,9 m i težak 55 tona. T-14 je lakši od svog američkog konkurenta M1 Abramsa i nemačkog Leoparda A6.

„Armata“ je postala prvi tenk koji je dobio fundamentalno novu elektranu kapaciteta 1.500 konjskih snaga. Na autoputu T-14 može da se kreće brzinom od 75-80 kilometara na sat, a u uslovima van puta, novi motor i mala težina omogućavaju veću upravljivost i upravljivost.

U nekim modifikacijama, motor je korišćen u drugoj teškoj opremi. Od početka rada identifikovani su njegovi nedostaci, koji su naknadno otklonjeni. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading