PRESEO IM CRNI PETAK Počeli štrajkovi širom Evrope
Alo

Na Crni petak, koji se smatra jednim od najvažnijih dana za trgovce na malo na početku praznične sezone, doveo je do prekida rada radnika u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Italiji.

Na Ostrvu je, javlja francuska novinska agencija AFP, štrajkovalo više od 1.000 od 2300 zaposlenih u logističkom centru u Koventriju.

U Nemačkoj je obustavljen rad u pet od 20 „Amazonovih“ logističkih centara u zemlji, tačnije u Lajpcigu, Rajnbergu, Dortmundu, Bad Hersfeldu i Koblencu.

U međuvremenu, u Italiji je, prema sindikalistima, značajan deo zaposlenih u centru u Pjaćenci stupio u štrajk, dok je „Amazon“ naveo da je samo 14 procenata zaposlenih odložilo posao.

To je deo šire globalne kampanje „Make Amazon Pay“. U sklopu toga, prema sindikalnoj konfederaciji UNI Global Union, koja jeluje na području usluga, očekuje se da radnici svoje nezadovoljstvo platama i radnim uslovima izraze štrajkovima ili protestima u više od 30 zemalja sveta, uključujući u njihovoj domovini SAD.

„Amazon“, jedna od najvećih svetskih kompanija, godinama se suočava s stalnim kritikama zbog odnosa prema radnicima i njihovim pravima. Stoga radničke organizacije teže višim satnicama i povoljnijim radnim uslovima.

Za razliku od sindikata, uprava "Amazona" takođe tvrdi da neprestano radi na osiguravanju konkurentnih plata i beneficija.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading