Sergej Lavrov
Foto: Alo/Shutterstock

"Ova članica NATO je u petak saopštila da će naredne nedelje nakratko ukinuti zabranu preletanja za avione iz Rusije kako bi omogućila ruskom ministru spoljnih poslova u da učestvuje na konferenciji u Severnoj Makedoniji, ako prihvati poziv", navodi se u članku.

Vazdušni prostor će biti otvoren od 29. novembra do 1. decembra, navodi agencija.

Godišnji sastanak ministara spoljnih poslova 57 država članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju održaće se od 30. novembra do 1. decembra 2023. godine, na poziv predsedavajućeg OEBS-a, ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija.

Osmani je ranije upozoravao da je učešće Lavrova pod znakom pitanja, budući da je vazdušni prostor Severne Makedonije, ali i susednih država zatvoren za ruske avione zbog uvedenih sankcija. S druge strane, Lavrov se nalazi na spisku sankcionisanih osoba.

Ruskom ministru je ranije već uskraćivano da prisustvuje događajima OEBS-a.

Na prošlogodišnjem ministarskom sastanku OEBS-a u Varšavi, Poljska Lavrovu nije dozvolila ulazak u zemlju, uprkos tome što pravila OEBS-a nalažu da bi sastanku trebalo da prisustvuju predstavnici svih 57 zemalja članica. Rusija je to ocenila kao namerno kopanje linije podele u pokušaju da se organizacija sahrani.

U ruskoj delegaciji će, osim Lavrova, biti i portparolka ruskog MSP Marija Zaharova, 17 drugih diplomata, 24 novinara, kao i drugi saradnici ruskog ministra spoljnih poslova poput obezbeđenja i tehničkog osoblja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading