singapur
Foto: Alo/Printscreen

Naći svoj mir i sreću mnogima je smisao života. Upravo su to na Žabljaku našli Sebastijan i Vendi iz Singapura. 

Zaljubljenost u lepote Durmitora dovela ih je da tu žive i kupe kuću. 

- Dugo smo tražili mesto gde bismo živeli. Pre ovoga boravili smo nekoliko godina na Baliju. Želeli smo mirno mesto za život, a Žabljak je savršen. Ima lepu prirodu i nije prenaseljen, što nas je naročito privuklo - ispričao je Sebastijan za RTCG. 

singapur

Printscreen

 

Kako je rekla Vendi, kada kažu prijateljima da žive u Crnoj Gori, prvo su guglali gde se to nalazi i šta je uopšte u pitanju, a sada već žele da je posete. 

Njih dvoje na Žabljaku su već godinu dana, a u odluci da tu ostanu nije ih pokolebala ni Durmitorska zima koju su prošle godine proveli ovde. 

- Ne znam kako je drugima, ali mi uživamo i u zimi ovde. Hladno jeste, ali kada izađemo van bude tako tiho i prijatno. Dobro se obučemo i šetnja bude nešto najbolje što napravite u toku dana - kažu. 

Ovaj par je oduševljen gostoljubivošću Žabljačana, pa su se sa komšijama zbližili odavno. Jedni drugima svakodnevno idu u posetu. 

- Komšije su divne prema nama. Ja im, na primer, pomognem da cepaju drva, a oni nam donesu jaja ili neki drugi proizvod. Trudimo se da pomognemo, pogotovo zimi. Uvek nas pozovu da svratimo na kafu ili rakiju. Vole svi da piju, pa pozovu i nas. Sve nam je ovde i zabavno i prijatno - rekao je Sebastijan, a Vendi dodaje: 

- Ovde je sve tako drugačije nego bilo gde drugo. Svi nas stalno zovu u goste. Moram da poboljšam svoj Crnogorski da bih mogla da komuniciram bez google prevodioca.  Ali ispijamo kafu zajedno, čak gledamo i televiziju. 

Oboje su rešeni da nauče jezik, a za sada su usvojili neke osnovne reči. 

- Polako je prva reč koju smo naučili jer je ovde svi tako često koriste. To je kulturološki. Svi sve rade polako, prvo žele da vas upoznaju, pa će ostalo polako. Bitan je taj lični pečat, što je daleko drugačije nego u drugim mestima - kaže Vendi koja je preponosna što sada na Žabljaku pravi svoju hranu, posebno kiselo mleko. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading