Kina
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Prema informacijama koje su preneli mediji koji nisu u vlasništvu države, pedijatrijske bolnice u delovima Kine su preplavljene bolesnom decom. SZO je poslala zvaničan zahtev Kini za detaljnije informacije o porastu respiratorne bolesti i prijavljenih klastera upale pluća kod dece.

Severna Kina je prijavila porast "bolesti sličnih gripu" od sredine oktobra u poređenju sa istim periodom prethodne tri godine, što je zabrinulo SZO. Zdravstveno telo UN poziva ljude u Kini da preduzmu mere za smanjenje prenošenja i zaštite svoje zdravlje.

- Porast respiratorne bolesti povezan je sa ukidanjem restrikcija koronavirusa i cirkulacija poznatih patogena, kao što su grip i uobičajene bakterijske infekcije koje pogađaju decu. Trenutno se u Pekingu očekuje zahlađenje, a temperature bi mogle pasti znatno ispod nule do petka, prema izveštajima državnih medija - izjavio je glavni epidemiološki ekspert u Pekinškom centru za kontrolu i prevenciju bolesti Vang Kuanji 

U Dečjoj bolnici Instituta za pedijatriju u Pekingu, novinari su zatekli veliki broj roditelja i dece obučenih u zimsku odeću. Majka Zang je ispričala da je dovela svog devetogodišnjeg sina koji je oboleo od upale pluća, dok je majka Li Meiling dovela svoju osmogodišnju ćerku koja je bila zaražena mikoplazmom pneumonijom. Ona je dodala da je primetila da je mnogo dece u njihovim godinama bolesno u ovom periodu, ali da nije posebno zabrinuta zbog saopštenja SZO.

ProMED, javni sistem za nadzor bolesti i mediji su 21. novembra prijavili klastere nedijagnostikovane upale pluća kod dece u severnoj Kini. SZO je saopštila da nije jasno da li je izveštaj ProMED-a povezan sa konferencijom za štampu vlasti i da traži pojašnjenje. Agencija je takođe zatražila dodatne informacije o nedavnim trendovima u cirkulaciji poznatih patogena, kao što su grip, SARS-CoV-2 (virus koji izaziva kovid-19), RSV koji pogađa novorođenčad i mirkoplazmu pneumoniju, kao i o stepenu prenaseljenosti zdravstvenog sistema.

U međuvremenu, SZO apeluje na ljude da preduzmu preventivne mere, uključujući vakcinaciju, držanje distance od bolesnih ljudi i nošenje maski. Tokom pandemije kovid-19, SZO je više puta kritikovala kineske vlasti zbog nedostatka transparentnosti i saradnje. Više od tri godine nakon što su prvi slučajevi detektovani u Vuhanu, i dalje se raspravlja o poreklu koronavirusa. Naučnici su podeljeni između dve glavne teorije uzroka da je virus pobegao iz laboratorije u gradu gde su takvi virusi proučavani i posredna životinja koja je zarazila ljude na lokalnoj pijaci.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading