Divlja svinja
Foto: AP/Michael Probst (STF)

U Kanadi, divlje svinje koje lutaju Albertom, Saskačevanom i Manitobom predstavljaju novu pretnju, prenosi AP.

Kako se navodi evropske divlje svinje su prvi put dovedene u Kanadu 1980-ih da bi predstavile novi i egzotičan proizvod od svinjetine koji bi se mogao jedinstveno plasirati na tržište i služiti u vrhunskim restoranima.

Međutim, kako su svinje počele da se pojavljuju na farmama širom Kanade, ukrštali su ih sa domaćim svinjama kako bi one postale veće i plodnije.

Rajan Bruk, profesor na Univerzitetu u Saskačevanu i jedan od vodećih kanadskih autoriteta za ovaj problem, naziva divlje svinje "najinvazivnijom životinjom na planeti" i "ekološkom olupinom voza".

Prema njegovim rečima, i sama divlja svinja je bila problem, ali su "super svinje" mnogo gore, a nakon što je tržište svinjetine opalo 2001. godine, mnoge svinje su jednostavno puštene.

Bruk je rekao da su poznati slučajevi puštanja više od 300 svinja u isto vreme, a kao rezultat toga, broj divljih svinja u Kanadi je eksplodirao u poslednjih nekoliko decenija, ostavljajući trag uništenja za sobom.

"Možda je od 2010. do 2012. postojala šansa da se situacija reši. Ali sada su toliko rasprostranjene i toliko brojne da sam, naravno, još 2018. ili 2019. godine prestao da govorim da je iskorenjivanje moguće", dodao je Bruk.

Sudeći po ovom stručnjaku takođe je uznemirujuće što svinje obolevaju od raznih bolesti i prelaze veoma velike udaljenosti, pa je njihov potencijal za širenje epidemije veliki.

Prema rečima američkog specijaliste Majkla Marloua, divlje svinje nanose ogromnu štetu životnoj sredini, od jedenja useva do uništavanja drveća i zagađivanja vode, a predstavljaju i "rizik po zdravlje i bezbednost ljudi".

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading