Rusija
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Žetva pšenice u Rusiji nije daleko od prošlogodišnjih rekordnih rezultata, a Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) procenilo je da se novembarski obim žetve u Risiji povećao za pet miliona na 90 miliona tona (ne računajući Krim), preneo je nemački portal "Agrar Heute".

Analitičari ruske kompanije "SovEcon" nedavno su očekivali da će ruska žetva pšenice biti 91,6 miliona tona. Poljoprivredna konsultantska kompanija IKAR procenila je 92 miliona tona, a logistički gigant "Rusagrotrans" procenjuje proizvodnju na 92,9 miliona tona.

Krajem oktobra i rusko ministarstvo poljoprivrede značajno je povećalo prognozu za žetvu žitarica ove godine na 140 miliona tona, uključujući 93 miliona tona pšenice.

Potpredsednica ruske vlade Viktorija Abramčenko potvrdila je prognozu ukupne žetve žitarica od 140 miliona tona. Ranije je Ministarstvo poljoprivrede procenilo žetvu žitarica na 123 miliona tona, uključujući 78 miliona tona pšenice.

Međutim, još važniji podatak za svetska tržišta i razvoj cena žitarica je mogući obim izvoza Rusije koji je prošle godine bio na maksimumu od 35 miliona tona pšenice.

Ove godine USDA čak očekuje novi rekord izvoza od 37,5 miliona tona ruske pšenice, zbog velikih zaliha iz prethodne godine. Ova ogromna količina preplavljuje globalna tržišta i vrši veliki pritisak na globalne izvozne cene – iako su drugi veliki „top“ izvoznici, kao što su Australija i Kanada, imali dobru žetvu.

Teškoće u plasmanu pšenice i za Ukrajinu 

Ukrajina će, kako se dodaje, takođe teško prodati svoju pšenicu na svetskom tržištu ove godine, uprkos boljoj žetvi nego prošle godine. Analitičari kažu kako je jedina zemlja koja je u prošlosti bila u stanju da drži korak sa Rusijom u vezi sa cenom žita bila Ukrajina, ali da to više nije moguće.

Egipat i Turska su poslednjih godina najveći uvoznici ruske pšenice. Ove dve zemlje su činile oko 40 odsto ruskog izvoza pšenice. Egipat je 80 procenata žitarica uvozio iz Rusije i Ukrajine.

Turska melje rusku pšenicu u brašno za izvoz na Bliski istok, u Afriku i Aziju, a Iran i Sirija su takođe veliki kupci ruske pšenice.

- U prva tri meseca tekuće godine, Rusija je činila 28 odsto globalnog izvoza pšenice, u poređenju sa 21 procenat prošle godine - zaključili su analitičari.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading