Nagorno-karabah
Foto: Printscreen/Printscreen

"Mirovni dogovor nije nuklearna fizika. Ako ima dobre volje, osnovni principi dogovora mogu da se uspostave u kratkom roku. Potreban nam je mir u našem regionu, ne u Vašingtonu, Parizu ili Briselu", izjavio je Hikmet Hajijev, azerbejdžanski predsednički savetnik, prenosi "Tanjug".

Regija Nagorno - Karabah, koja pripada teritoriji Azerbejdžana ali je većinski naseljena etničkim Jermenima, ustanovila je de fakto nezavisnost devedesetih godina, ali je nakon azerbejdžanske aneksije u septembu 120.000 Jermena bilo primorano na beg.

Nakon dva jermensko- azerbejdžanska sukoba oko sporne teritorije, godine pokušavanja evropske, američke i ruske medijacije su propale i granice između dve zemlje ostaju zatvorene i česte su mete tenzija i sukoba.

Dok se jermenski premijer Nikol Pašinijan zapadnim zemljama zahvalio za pomoć, Azerbejdžan je optužio SAD za "duple standarde i nekonstruktivni pristup" i kritikovao Francusku, koja je prošlog meseca najavila pošiljku oružja Jermeniji.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev je takođe optužio Francusku za "najkrvavije zločine u istoriji kolonizacije" tokom današnjeg govora na konferenciji o dekolonizaciji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading