memorandum azerbejdžan
Foto: Tanjug/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ (HO)

Ministarstvo rudarstva i enegetike je saopštilo da su ti sporazumi potpisani tokom zvanične posete ministarke Dubravke Đedović Handanović Bakuu.

- Današnjim potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu saradnju Srbije sa Azerbejdžanom u energetici i osigurali snabdevanje gasom iz te zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. dok nakon toga možemo dobavljati i milijardu metara kubnih gasa iz ove zemlje - izjavila je Đedović Handanović.

Dodala je da dve zemlje imaju stratešku saradnju, zahvaljujući prijateljskim odnosima i uzajamnom poštovanju dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva.

Ministarka je navela da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

- Posle završetka gasovoda Balkanski tok, koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope. Završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekujemo u narednim danima, čime će biti ispunjeni i infrastrukturni preduslovi za novi izvor snabdevanja gasaom - poručila je ona.

Kazala je da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

memorandum

MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ (HO)

 

 

Ministarka je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti i da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko tri milijarde kubnih metara gasa u 2022. godine na oko četiri milijade kubnih metara do 2030.

- Memorandum i ugovor koji su danas potpisani omogućavaju da računamo i na veće količine gasa i na više snabdevača, što će nam doneti veću sigurnost u snabdevanju naših građana i privrede. Takođe, po završetku gasnog interkonektora ka Bugarskoj, planiramo i nove interkonekcije, pre svega ka Severnoj Makedoniji - navela je Đedović Handanović.

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov istakao je da potpisani sporazumi predstavljaju osnovu za multilateralnu saradnju u oblasti gasa, i po prvi put, isporuku gasa iz Azerbejdžana u Srbiju.

- Srbija je novi partner Azerbejdžana u diversifikaciji gasnog tržišta u Evropi. Na osnovu isporuka gasa Srbiji, broj zemalja koje će se snabdevati azerbejdžanskim gasom povećao se na osam. To je jasan pokazatelj da Azerbejdžan proširuje svoju misiju, da ima ulogu pouzdanog energetskog partnera koji sve značajnije doprinosi energetskoj bezbednosti - napomenuo je on.

Dodao je da su današnji sporazumi i put za uspostavljanje održivog partnerstva u oblasti snabdevanja gasom, u skladu sa dugoročnim ugovorima i doprinosom Azerbejdžana energetskoj bezbednosti Srbije.

Do kraja posete azerbejdžanskoj prestonici, ministarka Đedović Handanović učestvovaće danas na Drugom forumu o održivom razvoju.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading