bajden se smeje
Foto: EPA/EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Predsednik Džo Bajden je u ponedeljak napunio 81 godinu — i iako je to značajan podvig za najstarijeg predsednika u istoriji SAD, njegov rođendan verovatno neće privući pažnju: on i prva dama Džil Bajden su domaćini niza prazničnih događaja tokom celog dana, a nacija nastavlja da oplakuje gubitak bivše prve dame Rozalin Karter.

Rozalin Karter, bivša prva dama Amerike i supruga nekadašnjeg američkog predsednika Džimija Kartera, preminula je u 96. godini.

Ponedeljak pre Dana zahvalnosti je dan pun tradicija. Ujutru predsednik Bajden po tradiciju pomiluje ćurku povodom Nacionalnog Dana zahvalnosti. Popodne prva dama (72) ima obavezu preuzimanja božićne jelke Bele kuće.

Prvi par će nadoknaditi izgubljeno porodično vreme počevši od utorka, kada putuju u Masačusets do kraja nedelje.

Bajdenove godine su nešto što je najvažnije za neke glasače koji izlaze na izbore 2024. Anketa sprovedena u februaru pokazala je da većina birača ima zabrinutost zbog njegovih godina kako se njegova kampanja za reizbor približava, s obzirom na to da bi na kraju potencijalnog drugog mandata imao 86 godina.

Ranije ove godine, Bajdenov lekar je u izveštaju koji je objavila Bela kuća utvrdio da je „predsednik i dalje sposoban za dužnost“, a sam predsednik Bajden se nasmejao na spekulacije da je "sve sporiji".

Bajden se našalio o pitanjima koja se tiču njegovih godina na večeri u Beloj kući 2023. u aprilu, rekavši: „Vidi, shvatam da su godine potpuno razumno pitanje. Možda mislite da ne volim Ruperta Mardoka, [ali] to je jednostavno nije istina. Kako mogu da ne volim tipa zbog kojeg izgledam kao Hari Stajls?"

„Zovite me starim, ja to zovem iskusnim“, nastavio je Bajden. "Vi kažete da sam star, ja kažem da sam mudar. Don Lemon bi rekao: 'To je čovek u najboljim godinama'."

Bajden je postao najstarija osoba koja je položila zakletvu kao glavnokomandujući na svojoj inauguracionoj ceremoniji kada je imao 78 godina.

Donald Tramp je ranije bio najstariji predsednik ikada koji je preuzeo dužnost, a imao je 70 godina u vreme svoje inauguracije 2017. Tramp, koji traži još jedan mandat u Beloj kući 2024. godine, imaće 78 godina u vreme narednih izbora, prenosi people.com.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading