Epidemija
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock/ilustracija

U epidemiji je do sada preminulo desetine ljudi, dok se za više od 7.000 sumnja da je obolelo, prenosi Bi-Bi-Si. Gradske vlasti kažu da je epidemija koja se proširila gradom podsetila ljude na epidemiju iz 2008. u kojoj je umrlo 4.000 ljudi, a najmanje 100.000 obolelo.

- Proglasili smo vanredno stanje zbog kolere - izjavio je gradonačelnik Ian Makone.

Vlasti traže pomoć da obuzdaju širenje epidemije i osiguraju bezbednu vodu, navodeći da je pomoć koju dobijaju neadekvatna. Zdravstvene vlasti pokušavaju da zbrinu veliki broj pacijenata, saopštila je Međunarodna federacija Crvenog krsta (IFRC).

IFRC navodi da nema dovoljno zdravstvenih radnika koji bi brinuli o pacijentima niti zaliha za zaustavljanje prenošenja bolesti. Zimbabve se poslednjih meseci bori sa epidemijom kolere zbog nedostatka pristupa čistoj vodi.

Epicentar najnovije epidemije je gusto naseljeno predgrađe Hararea - Kuvadzana, gde je evidentirana skoro polovina prijavljenih slučajeva, navele su vlasti Zimbabvea. Kolera je akutna infekcija tankih creva uzrokovana konzumiranjem hrane ili vode kontaminirane bakterijom Vibrio cholerae.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading