Bajden
Foto: AP/Doug Mills (POOL)

Ubrzo nakon svog prvog sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom za godinu dana, Bajden je odgovorio na pitanje da li ostaje pri svom junskom komentaru navodeći Sija kao diktatora.

- Pa, vidi, jeste. On je diktator u smislu da je on čovek koji vodi državu koja je komunistička zemlja koja se zasniva na obliku vlasti koji je potpuno drugačiji od našeg - izjavio je Bajden nakon što su se dva lidera sastala na marginama Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova ocenio je Bajdenov komentar kao „izuzetno netačnu i neodgovornu političku manipulaciju“.

- Uvek ima nekih nemarnih pojedinaca koji pokušavaju da poseju razdor i nanesu štetu Kini i SAD i njighovim odnosima, ali njihovi pokušaji neće uspeti - naveo je Mao Ning, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U junu, samo dan nakon što je državni sekretar Antoni Blinken završio svoju prvu zvaničnu posetu Pekingu, Bajden je nazvao Sija diktatorom tokom kampanje prikupljanja sredstava u Kaliforniji.

Američki predsednik je tada odbacio zabrinutost, rekavši da njegove primedbe nisu podrile nestabilne bilateralne odnose.

Kina je tada kritikovala Bajdenove komentare kao „potpuno apsurdne i neodgovorne“ i „provokaciju“.

Bajden je istakao novu posvećenost obnavljanju komunikacije na visokom nivou između vojski obe zemlje, zajedno sa sporazumima o zajedničkom radu u oblastima koje se kreću od veštačke inteligencije do kontrole droga i obrazovanja.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading