I POLICIJA ĆE INTERVENISATI Posle Slovenije i Hrvatska zabranila energetsko piće Prime
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako kažu iz hrvatskog Državnog inspektorata, Sanitarna inspekcija sprovodi inspekcijske nadzore u vezi sa energetskim pićem sa nedozvoljenim sastojkom L-teanin čija je upotreba u bezalkoholnim pićima u suprotnosti sa odredbama čl. 6. st. 2. Uredbi (EU) 2015/2283 Evropskog parlamenta.

„Ukoliko sanitarna inspekcija zatekne takav proizvod na tržištu, potupiće u skladu sa Zakonom o hrani i doneće meru zabrane stavljanja na tržište i narediti povlačenje s tržišta“, saopštili su iz Državnog inspektorata.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš ranije je tražio hitno ograničavanje konzumiranja energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima kao i nikotinskim kesicama.

„Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, i Hrvatska ide u tom smeru“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Hrvatske.

Ministar Beroš naglasio je da želi da se posebno ograniči konzumacija ovih proizvoda oko škola, pa će, kako je rekao na konferenciji za štampi, uputiti dopis Ministarstvu prosvete, ali i Ministarstvu unutrašnjih poslova da obrate pažnju na konzumaciju ovakvih proizvoda oko škola, preneo je HTV.

Osim energetskog pića, to su i nikotinske kesice koje sadrže nikotin u količini i do tri kutije cigareta, što je, kažu, zgrozilo lekare i samog ministra.

Napici su u poslednje vreme svuda u svetu postali popularni među decom, poput modnog dodatka ili statusnog simbola, da bi ih brojne škole širom SAD-a, Velike Britanije i Australije konačno počele zabranjivati.

 

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading