EVO KOJE POSLASTICE SU SE SLUŽILE NA BRODU SMRTI Isplivao meni sa Titanika, otkriveno šta su poslednje jeli putnici luksuznog kruzera
Printscreen

Jedini sačuvani brodski meni sa Titanika od 11. aprila 1912. godine, dospeo je ovog vikenda na aukciju i očekuje se da će biti prodat za 70.000 funti.

Na meniju je bio Viktorijin puding kuvani desert, koji je te večeri nuđen uz kajsije i francuski sladoled, a pravi se mešanjem brašna, jaja, džema, rakije, jabuka, trešanja, kore, šećera i začina, kao i ostrige, losos, junetina, meso mladog goluba, patka i piletina servirana sa krompirom, pirinčem i pireom od paštrnjaka, što je sve navedeno  na kartonu zaprljanom vodom ispod logotipa "White Star".

Jelovnik opisuje obrok koji je serviran dan nakon što je brod napustio Kvinstaun, u Irskoj, na putu za Njujork, samo tri dana pre nego što je udario u plutajući lednik na svom prvom putovanju preko Atlantika. 

 

 

Jelovnik je pronađen u foto albumu iz 1960-ih koji je nekada pripadao Lenu Stivensonu, istoričaru iz Nove Škotske, a prodaje se zajedno sa drugim retkim komadima sa Titanika, uključujući tartan ćebe sa palube.

Endrju Oldridž, menadžer aukcijske kuće "Henry Aldridge & Son", veruje da je još nekoliko prvoklasnih jelovnika "preživelo" tragediju, koja je odvela u smrt 1.500 ljudi.

Neki od predmeta ponuđeni na aukciji su izvučeni iz olupine, neki su u vlasništvu preživelih, a neki, poput bogatog menija za večeru za 11. april, verovatno su uzeti sa broda za uspomenu, prenosi Gardijan.

BONUS VIDEO 

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading