fudbal
Foto: EPA

Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine je u prvi mah objavilo da će u subotu organizovati dva odvojena samita: jedan Organizacije za islamsku saradnju, a drugi Arapske lige.

Zajednički samit organizuje se kao kompromisno rešenje, nakon što su Saudijci o tome razgovarali sa članicama obe organizacije, navodi "Al Džazira".

Kako navode u Ministarstvu, zajednički sastanak održava se "kao odgovor na izuzetne okolnosti koje se dešavaju u palestinskom pojasu Gaze, jer zemlje osećaju potrebu da ujedine napore i izađu sa jedinstvenim kolektivnim stavom".

Organizacija za islamsku saradnju uključuje veliki broj zemalja iz čitavog islamskog sveta, uključujući i palestinske susede Egipat, Jordan, Liban, Tursku i Irak.

S obzirom da Teheran više puta upozorio da će se obim rata proširiti ako Izrael ne zaustavi svoje napade, samitu prisustvuje i iranski predsednik Ebrahim Raisi, što je prva takva poseta nekog iranskog predsednika posle 11 godina.

Raisi izjavio je danas da je došlo vreme za akciju u vezi sa sukobom u Pojasu Gaze, a ne za reči, dodajući da je palestinsko pitanje postalo glavno pitanje ne samo za muslimane, već i za ceo svet.

"Zverstva koja sada čini cionistički režim u Gazi su jasni primeri ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti", rekao je on.

"Amerikanci u svojim izjavama kažu da ne žele da rat eskalira, ali ta tvrdnja ni na koji način ne odgovara njihovim akcijama, jer gorivo za izraelsku ratnu mašinu dodaju upravo oni", dodao je iranski predsednik.

Izrael ni poslednjih dana nije popustio u svojim napadima na pojas Gaze, uprkos sve glasnijim pozivima na hitan prekid vatre, posebno iz arapskog i islamskog sveta, navodi "Al Džazira".

Neprekidni vazdušni i kopneni napadi – koji su usledili kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra u kojem je stradalo 1.200 Izraelaca – ubili su najmanje 11.000 Palestinaca, uglavnom civila.

Izrael je poslednjih dana značajno pojačao svoje napade na bolnice, a Ujedinjene nacije su saopštile da životi milion dece u Gazi "vise o koncu", naglašava ta katarska mreža.

Arapska liga se sastoji od 22 zemlje, uključujući Siriju, koja je ranije ove godine vraćena nakon što su arapski lideri ponovo uspostavili odnose sa njenim predsednikom Bašarom el Asadom, nakon decenije građanskog rata u toj zemlji. Sirijski predsednik je jedan od učesnika današnjeg samita.

Pomoćnik generalnog sekretara bloka, Hosam Zaki, rekao je ove nedelje da organizacija ima za cilj da pokaže "kako će se Arapi na međunarodnoj sceni aktivirati da bi zaustavili agresiju, podržali Palestinu i njen narod i osudili izraelsku okupaciju. Oni ga smatraju odgovornim za svoje zločine".

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading