vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Naravno da to u sebi nosi duboke i filozofske, duhovne, verske, pa i pravne motive, ali faktološki gledano, sve je u ovom krugu počelo od poznate izraelske pevačice koja nije uspela sa materijalizacijom uzimanja sperme njenog supruga, koji je poginuo u kibucu Kfar Aza 7. oktobra", rekao je on za K1 televiziju.

Nikolić kaže da je ona u značajnoj meri doprinela podizanju svesti o neophodnosti urgentnog određivanja države prema ovoj problematici, i kako bi ilustrovao želju i potrebu izraelskog stanovništva za produžavanje loze, konzul ističe da je ovaj zahtev zatražen u čak 33 slučaja od početka ratnih dejstava. „Prema pisanju najpopularnijeg portala na hebrejskom jeziku, doktor iz bolnice u Rehovotu je 12. oktobra, pet dana od otpočinjenja ratnih dejstava, rekao da ima smisla uzimanje sperme čak 72 časa po nastupanju smrti, i dodao da se čine svi napori da ona bude uzeta u prvih 24 do 36 sati”, naveo je on i dodao da se ovaj zahvat vrši u četiri izraelske bolnice.

Prema njegovim rečima, bolnice u Izraelu već neko vreme dozvoljavaju uzimanje sperme. Prva procedura izvršena je 1994. godina, ali je bila neophodna dozvola suda za porodična pitanja i samo je udovica imala pravo da poništi ovu inicijativu, a ne roditelji preminulog. U slučaju kada poginu vojnici ili civili koji nisu oženjeni, konzul kaže da prema odluci Ministarstva zdravlja sada više nema neophodnosti obraćanja samom sudu za porodična pitanja, već se to radi na osnovu dozvole bolnice o samom izvršenju uzimanja sperme i tu se završava. „S obzirom da obavezni vojni rok služe i devojke, u Izraelu se govorilo i o jajnim ćelijama gde je neophodnost bila oštrija, odnosno pored izražene molbe udovca bila je neophodna i njena izražena želja pred lekarom pred kojim se vodio njen zdravstveni karton”, istakao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanje kako se tretira činjenica da žena, ukoliko uzme spermu svog pokojnog muža, rodi dete, koje nikada neće upoznati svog oca, Nikolić je rekao da se ona tretira se velikom dozom razumevanja, i napomenuo da se to prati od strane socijalnih radnika. „Ovo je samo jedan, možda mnogo suroviji i opasniji ciklus ratnih dejstava koji je zadesio Izrael, ali oni su (u tome) praktično svake dve do tri godine, tako da se ovo pitanje nije možda dovoljno pravno tretiralo, i ne postoji zakonska regulativa oko njega, ali je bilo i više nego aktuelno”, izjavio je on i dodao da surogat majčinstva za sada nije dozvoljen u Izraelu, već da se ono uglavnom vrši u zemljama trećeg sveta, prenosi Tanjug.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading