panda
Foto: Alo/Shutterstock

U Severnoj Americi sada ostaje samo nekoliko džinovskih pandi.

Pande Mei Sjang i Tien Tien, starosti 25 i 26 godina, došle su u SAD 2000. godine i od tada su bile u zoo-vrtu u Vašingtonu. Dobili su mladunče Sjao Ći Đi, što u prevodu znači "malo čudo" 2020. godine.

U sredu su se sve troje ukrcali na let koji će trajati 19 sati u kargo avionu.

Nacionalni zoo-vrt u Vašingtonu potrošio je milione dolara tokom godina kako bi pande imale zdrav život, a kineskim konzervatorima je plaćao 500.000 dolara godišnje, pokazuje ugovor zoo-vrta, prenosi Glas Amerike.

Njihov povratak u Kinu je očekivan i bio je definisan dogovorom kada su dovedene u Ameriku. Ali, mnogi sada odlazak tri pande vide kao simbol aktuelnih napetosti između Istoka i Zapada.

Kineska vlada voli da pozajmljuje pande zemljama sa kojima su joj odnosi u usponu, kao oblik "meke moći", kaže Kurt Tong, partner u konsultantskoj kući Azija grup.

Odnosi Vašingtona i Pekinga su godinama zategnuti zbog neslaganja u domenu trgovine, ljudskih prava, statusa Tajvana.

Prema Tongovim rečima, ne iznenađuje to što su vlasti u Kini samo pustile da ugovor sa američkim zoo-vrtom istekne.

Posetioci zoo vrta u Vašingtonu mogli su da se pozdrave sa pandama tokom celog septembra, u okviru specijalnih događaja, i to su učinile hijade ljudi.

Pande iz zoo vrta u Atlanti u Džordžiji biće vraćene u Kinu 2024. pa će panda Ćin Ćin u Meksiko Sitiju ostati jedini na kontinentu.

Prve pande su došle u američke zoo-vrtove 1972, nakon čuvene posete tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona Kini.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading