čudovište
Foto: Alo/Shutterstock

Potraga za jetijem na Himalajima se završila prošlog meseca, a ključni dokaz je bila jedna vlas konjske dlake, otkriveno je na programu BBC radija 4, koji je pratio poteru za kripto-stvorenjem.

Endrju Benfild, pisac i učitelj meditacije, proveo je godine i godine tražeći jetija sa svojim prijatejlem, skeptikom i političkim analitičarem Ričardom Horsijem. Njih dvojica su putovali kroz Indiju, Mjanmar, Nepal i Butan i istraživali mnoge priče o legendarnom stvorenju, da bi na kraju napravili serijal BBC Radija 4 "Jeti", o svojoj potrazi.

Serija se završila u junu, tako što su otkrili da misteriozna dlaka, za koju im je neimenovani izvor rekao da pripada jetiju, čeka DNK analizu. Bonus epizoda, koja je objavljena 20. oktobra, otkrila je da je DNK analizom potvrđeno da je reč o konjskoj dlaci.

Benfild je rekao za LiveScience da se "ne oseća dobro" posle tri godine potrage. "Konjska dlaka je nešto najdosadnije što smo mogli da dobijemo", rekao je Benfild. Ali njih dvojica još tvrde da jedna DNK analiza ne može da negira seriju priča svih ljudi s kojima su razgovarali.

Priče o majmunolikom stvorenju koje luta Himalajima stare su više vekova. Interesovanje Zapada za Jetija počelo je 50-tih godina prošlog veka, kada je britanski planinar Erik Šipton došao sa Everesta sa fotografijama džinovskih otisaka stopala. Istraživanja koja su usledila nikad nisu uspela da pronađu niti jedan naučni dokaz o postojanju ovog stvorenja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading