Hamas
Foto: AP/Majdi Mohammed (STF)

Izraelsko vojno i političko rukovodstvo počinje da sagledava rezultate pažljivo isplanirane završne utakmice koja će biti ubilačka, nema druge reči za to, za pripadnike Hamasove vojske koji se sada love u tunelima i ruševinama grada Gaze, piše proslavljeni američki novinar Simor Herš u svom najnovijem tekstu.

Naređenja su da se puca i ubije na licu mesta, dodaje Herš.

"Kolaps vojnog krila Hamasa dao je političkom rukovodstvu grupe, koje tvrdi da nije bilo direktno uključeno u planiranje masakra 7. oktobra, priliku da pokažu  dobru volju i spasu sopstvene živote tako što će organizovati da izraelski taoci budu biti prebačen u podrum u opkoljenoj bolnici Al Šifa, koja je dugo uporište Hamasa. Neki izraelski zvaničnici strahuju da vreme ističe jer se ne zna koliko dugo će biti vazduha u tunelima", navodi se u tekstu na blogu Simora Herša.

Mogući proboj, ako je to prava reč, u vezi sa taocima pojavio se u tajnim pregovorima između Izraela i njihovog nekadašnjeg zarobljenika koji sada rukovodi političkim krilom Hamasa Jahje Sinvara koji je izjavio 28. oktobra da je Hamas spreman za "momentalnu" zamenu zatvorenika sa Izraelom uz oslobađanje svih palestinskih zatvorenika koji su sada u izraelskom pritvoru.

Lideru Hamasa i njegovim kolegama rečeno je da je njihov opstanak moguć ako oslobode izraelske taoce i pristanu da odmah počnu suđenja za ratne zločine. Izraelci žele smrtnu kaznu za vojne vođe Hamasa koji su ohrabrivali i nisu ništa učinili da spreče ratne zločine svojih boraca.

Neimenovani američki zvaničnik kojeg citira Herš kaže da je ideja da političko vođstvo Hamasa, koje nije bilo umešano u 7. oktobar, sudi svojim ljudima i naredi njihovo pogubljenje, što će im dati priliku da spasu sopstvene živote i oslobode Izrael odgovornosti za rat. 

"Zalažemo se za pomilovanje političkog rukovodstva Hamasa dajući im šansu da predaju taoce i spasu svoje živote tako što će ih prebaciti u bolnicu", rekao je ovaj američki zvaničnik.

Dodaje se da je jedan od ključnih članova političkog rukovodstva Hamasa, Sinvarov prethodnik Ismail Hanije, napustio Gazu sa porodicom pre nego što se dogodio oktobarski napad.

Značajan faktor u razgovorima, rekao je američki zvaničnik, su užasi koje je počinio Hamas: silovanje, sakaćenje i ubistva izraelskih civila, divljanje tog 7. oktobra. Nezamislive brutalnosti koje su Hamasovi borci snimili sada postepeno objavljuje izraelska vlada dok u svetu raste bes zbog izraelskog osvetničkog bombardovanja Gaze koje je dovelo do više od 10.000 poginulih i masovnih protesta širom sveta.

Koncept tribunala za ratne zločine koji je pokrenuo Izrael usred kampanje bombardovanja koja je sravnila veći deo Gaze može izgledati kao loš roman, ali izraelski stručnjak za region, koji zna za ozbiljnost trenutnih razgovora o taocima, iznenadio me je opisujući Sinvara kao nekog "ko bi mogao biti otvoren za dogovor", napominje Herš.

Prema rečima tog stručnjaka, Sinvar je fanatik i asketa posvećen cilju, bez porodice i veoma religiozan, ali koji se tokom godina u izraelskom zatvoru, a osuđen je na 22 godine iza rešetaka zbog ubistva, sprijateljio "sa momcima iz Šin Beta". Ovaj ekspert predviđa da bi Sinvar, zajedno sa nekim od zvaničnika Hamasa koji se sada nalaze u Kataru, želeo da bilo koji dogovor uključuje obavezu da ih Izrael neće goniti ako dogovor bude postignut.

Dokaz Sinvarovog javnog obećanja o dogovoru oko zatočenika je priželjkivano premeštanje izraelskih talaca u mnogo sigurnije, suvlje i zdravije odaje ispod zemlje u bolnici Al-Šifa u Gazi. Rečeno mi je da će im voda i hrana biti dostupni, piše Herš.

Dvesta vojnika Hamasa koji su zarobljeni tokom ili nakon napada 7. oktobra "nisu bili dobro ispitani", rekao je američkom novinaru jedan izraelski borbeni veteran, i oni su dali veći broj, ukupno 35.000 boraca, Hamasove borbene snage, što je više nego što je bilo poznato izraelskoj obaveštajnoj službi, pa su mnoga pitanja ostala bez odgovora.

Kako se izraelsko bombardovanje i kopneni napad nastavljaju, a grad Gaza je sada pod opsadom sa severa, istoka, juga i sa Sredozemnog mora, Sinvaru i njegovim kolegama iz političkog krila rečeno je da će se njihove šanse da prežive poboljšati ako nastave da obezbeđuju da izraelski taoci, za koje se sada veruje da ih ima ukupno 248, budu prebačeni na relativno bezbedno mesto, u bolnicu.

"Trideset i jedan talac ima sedamdeset godina i više – za jednog se kaže da je preživeo holokaust, dvoje su bebe, starosti četiri i osam meseci, bez majke i oca, i dvadeset tri osobe mlađe od osamnaest godina".

Izraelac koji je izneo ove podatke Heršu rekao mu je da Međunarodni komitet Crvenog krsta "nije vršio pritisak na Hamas da im omogući pristup taocima, iako je tražio da skoro trenutno pristupi zatvorenicima iz Hamasa koji su u izraelskom pritvoru, njih oko 200".

U međuvremenu, vojnici Hamasa koji su još živi u tunelima ispod Gaze uskoro će se gušiti od nedostatka svežeg vazduha, jer je ostalo malo goriva za pokretanje generatora neophodnih za stalan protok kiseonika, navodi Herš.

Hrana će postati užegla, a zalihe vode će možda biti pri kraju. Više od 300 kilometara tunela neizbežno će postati smrtna zamka, učiniće život ispod zemlje jednako teškim kao što je onaj iznad.

"Hamas mora da počne da oslobađa taoce", rekao je američki zvaničnik.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading