Tuneli u Gazi
Foto: AP/Foto:AP

Palestinske vlasti saopštile da je granatirano gradsko porodilište. UNRVA: Tragedija u Gazi bez presedana, deca traže hleb i vodu.

 

U Egipat preko prelaza Rafa ušlo 76 povređenih civila i 335 stranaca. Iranski vođa ajatolah Ali Hamnei poziva muslimanske zemlje da obustave izvoz nafte i hrane u Izrael.

23.00 Predstavnički dom izglasao slanje pomoći Izraelu od 14,3 milijardi dolara

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je večeras zakon o slanju hitne pomoći Izraelu u vrednosti od 14,3 milijardi dolara.

Za usvajanje zakona je glasalo 226 kongresmena, dok je protiv bilo 196 njih, prenosi portal "Hil".

Lider većine u Senatu, demokrata Čak Šumer nazvao je predlog zakona "duboko pogrešnim" i dodao da ga Senat neće prihvatiti.

Demokrate se protive usvajanju zakona jer on ne uključuje pomoć Ukrajini i doveo bi do smanjenja budžeta za Poresku upravu SAD.

Predsednik SAD Džozef Bajden je zapretio ranije da će staviti veto na zakon, tvrdeći da je "loš za Izrael, za region Bliskog istoka i za nacionalnu bezbednost SAD".

 

22.30 - Izrael stegao omču

Gaza u potpunosti opkoljena, o primirju nema ni govora!

 

21.51 Izraelska vojska sprovodi jake udare (VIDEO)

Izraelska vojska saopštila je da sprovodi jake avionske udare na pozicije Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na prethodni raketni napad na severni Izrael.

Među ciljevima bili borbeni avioni, tenkovi, artiljerija, vojni štabovi, pozicije za lansiranje raketa, skladišta oružja, vojni kompleksi i druga infrastruktura Hezbolaha, stoji u saopštenju.

Prethodno je Hezbolah saopštio da je gađao 19 ciljeva duž granice sa Libanom.

 

 

21.45 -  Nemačka uvela zabranu aktivnosti Hamasa

Nemačka je danas uvela zabranu aktivnosti Hamasa, već označene terorističke organizacije u toj zemlji, kao i propalestinske grupe Samidun.

21.01Bela kuća: Juče u Gazu ušlo 55 kamiona humanitarne pomoći

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da je 55 kamiona humanitarne pomoći juče ušlo u Gazu preko egipatskog prelaza Rafa.

Dok su SAD saopštile da očekuju da će se broj kamiona povećavati svakog dana sa početnim ciljem da dostigne 100, ukupan broj u sredu predstavlja pad od četiri kamiona u odnosu na utorak, kada je 59 kamiona ušlo u Gazu, prema američkom Stejt departmentu.

Međutim, izraelska vojna veza sa Palestincima COGAT saopštila je da je 61 kamion ušao u Gazu u sredu.

20.56 Američki senator predložio prekid vatre u slučaju oslobađanja talaca

Američki demokratski senator Dik Durbin predložio je danas prekid vatre u Gazi ako ono bude uključivalo oslobađanje svih 240 talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u enklavi, i tako postao prvi američki senator koji je predložio prekid vatre uz takav uslov.

 

20.38 - Netanijahu teži kratkom prekidu vatre

Premijer Benjamin Netanjahu razmatra američke zahteve za kratkim humanitarnim prekidom vatre, piše Kan njuz na hebrejskom jeziku.

Izraelski zvaničnik kaže da je prekid vatre od nekoliko sati moguć.

Američki državni sekretar Antoni Blinken trebalo bi da sutra u Izraelu razgovara o prekidu vatre.

 

20.01Rat košta izraelske HMO 50,2 miliona dolara mesečno

Rat koji je u toku košta izraelske organizacije za održavanje zdravlja dodatnih 200 miliona NIS (50,2 miliona dolara) mesečno. Ovo povećava finansijske probleme četiri HMO-a, koji su se već suočili sa kombinovanim deficitom od tri milijarde NIS (929 miliona dolara) za 2023.

 

19.32 - Riter najavljuje velike promene na Bliskom istoku: Izraelci će morati da priznaju palestinsku državu

19.20 - "Ubiti što više jevreja i uništiti Izrael"

Bivši šef Mosada otkrio pakleni plan Hamasa

18.53 - Izraelske snage objavile nove snimke borbenih dejstava u Pojasu Gaze (VIDEO)

Izraelske kopnene snage nastavljaju da deluju na severnoj periferiji palestinske enklave, formirajući odskočnu dasku za kasniji napad na Gazu. Istovremeno, izraelske vazdušne snage nastavljaju da izvode masovne vazdušne napade na položaje i infrastrukturu palestinskih grupa u pojasu Gaze.

 

 

 

18.20 - SAD i Izrael glasali protiv rezolucije Generalne skupštine UN o Kubi

Sjedinjene Države i Izrael su jedine zemlje koje su glasale protiv ukidanja ekonomske blokade Kube na Generalnoj skupštini UN. Tokom glasanja o dokumentu „Potreba da se okonča ekonomski, komercijalni i finansijski embargo koji su SAD uvele protiv Kube“, Ukrajina je bila uzdržana, navedeno je sajtu UN. Za rezoluciju je glasalo 187 zemalja. SAD i Izrael su bili protiv, Kijev je bio uzdržan. Moldavija , Somalija i Venecuela nisu glasale.

18.06Netanjahu: Probili smo predgrađe Gaze!

Izraelske trupe probile su predgrađa grada Gaze, saopštio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

- Na vrhuncu smo borbe. Napravili smo impresivne uspehe i prošli periferiju grada Gaze. Napredujemo, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

U objavi na društvenim mrežama, Netanjahu je napisao:

- Danas sam sa našim borcima na terenu. Imamo veoma impresivne uspehe, već smo prošli periferiju grada Gaze. Napredujemo. Ništa nas neće zaustaviti. Ići ćemo napred. Mi ćemo napredovati i pobediti.

17.50 - OSVETA IZRAELA JE STIGLA: Počeo napad u Libanu!

17. 45 - Hezbolah: Napali smo dronovima komandno mesto izraelske vojske (VIDEO)

 Hezbolah je saopštio da je koristio dva drona naoružana eksplozivom za napad na komandnu poziciju izraelske vojske u području Šeba farme. Ova libanska grupa tvrdi da su dronovi pogodili ciljeve, dok izraelska vojska nije komentarisala te navode.

 

 

17.06 - IDF: Militantna grupa iz Sirije prelazi u Liban da pruži podršku Hezbolahu

Militantna grupa koju podržava Iran, prvobitno raspoređena u Siriji, prebačena je u južni Liban kao podrška Hezbolahu, izjavio je danas portparol Izraelskih odmbrambenih snaga (IDF) Avičaj Adrae.

- Nakon niza neuspeha koje je Hezbolah pretrpeo protiv Izraela poslednjih nedelja, iranska brigada imama Huseia, predvođena komadantom poznatim kao Zulfikar, stigla je u južni Liban - napisao je Adrae na arapskom jeziku na svom nalogu na mreži Iks.

On je istakao da IDF poslednjih nedelja vodi sukobe sa militantima duž libanske granice.

- Hezbolah i brigada imama Huseina nateraće Liban da plati visoku cenu u korist Hamasa i ISIS. IDF je u potpunosti spreman da odgovori svakom ko pokuša da potkopa njen suverenitet na severu - dodao je portparol.

Istraživački centar Alma, koji prati bezbednosnu situaciju duž severne granice Izraela, tvrdi da je brigada Imama Huseina militantna grupa sastavljena prvenstveno od iračkih šiita koja je integrisana u Četvrtu diviziju regularne sirijske vojske i deluje uglavnom u oblasti Damaska.

16.05- Izraelska vojska odbacuje optužbe o upotrebi belog fosfora za paljenje u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) odbacile su danas optužbe o upotrebi zapaljive supstance poznate kao beli fosfor u Libanu, kao i izveštaje da je korišćena za podmetanje požara, ali su priznale da je u upotrebljavaju u nekim okolnostima. Granata, koja izgleda kao beli fosfor izraelske artiljerije, eksplodirala je 15. oktobra iznad kuće u Al Bustanu, južnom libanskom selu na granici sa Izraelom, preneo je Si-En-En.

15.15- Bllinken i Salman razgovarali o održivom miru između Izraelaca i Palestinaca

Američki državni sekretar Entoni Blinken i saudijski ministar odbrane Kalid bin Salman razgovarali su o "održivom miru između Izraelaca i Palestinaca" tokom sastanka u Vašingtonu, saopštio je danas Stejt department.

Blinken je tokom jučerašnjeg sastanka "potvrdio važnost rešavanja humanitarnih potreba u Gazi, sprečavanja daljeg širenja sukoba i jačanja regionalne stabilnosti i bezbednosti, uključujući i u Jemenu", navedeno je u saopštenju, preneo je "Tajms of Izrael".

13.55- Izraelska vojska osujetila mrežu lažnih profila žena koje je vodio Hamas

Izraelska vojska (IDF) danas je saopštla da je osujetila mrežu lažnih naloga na društvenim mrežama čija je svrha bila da izvuku informacije od izraelskih vojnika za račun palestinske militantne grupe Hamas.

IDF je saopštio da su lažnim nalozima upravljali ljudi iz zemalja koje pripadaju takozvanoj ''osovini otpora'', odnosno neformalnoj koaliciji ''antiizraelskih'' i ''antizapadnih'' zemalja i terorističkih grupa, navodno na čelu sa Iranom, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael

Tanjug

 

 

12.56- Izrael:Hamas u Pojasu Gaze drži 242 taoca

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari saopštio je da izraelska vojska do sada obavestila porodice 242 taoca da njihove najbliže drže militanti Hamasa u Pojasu Gaze.

On je naveo da taj broj nije konačan, i da vojska istražuje nove informacije.

12.11- Zapadna obala: U pucnjavi teško ranjen Izraelac

Izraelac star 35 godina teško je ranjen u pucnjavi na autoputu Ruta 557, u blizini grada Bajt Lida na Zapadnoj obali, saopštili su danas lekari. Izraelska Hitna pomoć je navela da se njegovo vozilo prevrnulo nakon pucnjave, preno je "Tajms of Izrael".

U protekle dve nedelje došlo je do brojnih sukoba između Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Palestinaca na Zapadnoj obali i nekoliko pokušaja terorističkih napada, saopštila je izraelska vojska.

11.56Kopnene operacije u pojasu Gaze

 

 

11.33- IDF koristi i veštačku inteligenciju za određivanje meta napada na Hamas

Uprava za vojnu obaveštajnu službu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), saopštila je da je njen takozvani "centar za određivanje ciljeva" identifikovao oko 1.200 novih meta Hamasa u Pojasu Gaze, tokom kopnene ofanzive koja je počela prošle sedmice.

IDF su navele da stotine vojnika rade na određivanju brojnih novih ciljeva, preneo je "Tajms of Izrael".

10.19-Ispaljene rakete na Ašdod

Iz pravca Pojasa Gaze ispaljene su danas rakete na grad Ašdod na jugu Izraela.

Spasilačka služba Magen David Adom saopštila je da nema trenutnih izveštaja o direktnim udarima ili povređenima, prenosi Tajms of Izrael.

09.57- Izraelska policija nedavno sprečila teroristički napad u istočnom Jerusalimu

 Izraelska policija saopštila je danas da je, u saradnji sa bezbednosnom službom Šin Bet, nedavno sprečila planirani teroristički napad u istočnom Jerusalimu.

U saopštenju se navodi da su dvojica muškaraca iz izbegličkog kampa Šaufat, uhapšena pre oko tri nedelje, pod sumnjom da su planirali napad eksplozivnim napravama i vatrenim oružjem, prenosi Tajms of Izrael.

Policija je saopštila da su muškarci, obojica u 20-im godinama, uspostavili vezu sa terorističkim grupama na Zapadnoj obali i nabavili materijal za pravljenje eksplozivne naprave.

Izrael

Printscreen

 

 

09.23- Izraelska vojska:Tokom noći likvidirane desetine militanata Hamasa

Izraelska vojska (IDF) saopštila da su se kopnene snage i tenkovi tokom noći sukobili sa trupama Hamasa u severnom Pojasu Gaze, i da je ubijeno desetine militanata.

U saopštenju IDF navodi se da su trupe pešadijske brigade Golani vodile „dugotrajne bitke“ protiv militanata Hamasa koji su ispaljivali projektile, aktivirali eksplozivne naprave i bacali granate na izraelske snage, prenosi Tajms of Izrael.

07.00 - Izraelske snage gađale Liban

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele vazdušne i artiljerijske napade na Liban, nakon što je projektil ispaljen iz te zemlje na jedan od izraelskih dronova, rakete lansirane prema Izraelu.

IDF je naveo da je raketa zemlja-vazduh lansirana na izraelsku bespilotnu letelicu ranije tokom noći, a da dron nije pogođen, objavio je Tajms ov Izrael.

06.45 - Sirene u blizini Gaze

Raketne sirene su se oglasile u nekoliko zajednica u blizini pojasa Gaze.

 

Upozorenja su se oglasila u Kisufimu, Mivtahimu, Amiozu i Ješi.

Nema izveštaja o žrtvama. Većina zajednica u blizini Gaze je evakuisana.

06.30 - Bajden poziva na pauzu u borbama

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na "pauzu" u borbama između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje talaca.

Bajden je tokom kampanje u Minesoti odgovarao ženi u publici, koja ga je pozvala da pozove na prekid vatre.

Rat u tunelima

Izrael je do sada pogodio 11.000 ciljeva Hamasa. Na terenu su i američki komandosi koji pomažu lociranje talaca. Brigadni general Icik Koen kaže da su trupe "duboko u Pojasu Gaze, pred vratima grada Gaze.“

IDF je ponovo gađao izbeglički kamp Džabaliju. Hamas tvrdi da ima mnogo mrtvih i povređenih.

Vode se borbe u podzemnim tunelima u području Džabalije, dugački su, kažu, 500 kilometara. 

Palestinske vlasti su saopštile da je u izraelskom granatiranju pogođeno porodilište u bolnici punoj žena i medicinskog osoblja u gradu Gaza. To porodilište prethodno je premešteno iz glavne bolnice u Gazi Al Šifa u bolnicu Tarvat al-Helou, koja je i granatirana, navode vlasti u Gazi.

Do sada je stradalo skoro 8.800 Palestinaca, uključujući 3.648 dece.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading