Crv
Foto: Printscreen/youtube

Do 2022. godine njeni simptomi su postali ozbiljni, počela je da zaboravlja i pada u depresiju. Lekari iz male lokalne bolnice uputili su je stručnijim kolegama u Kanberi gde je MRI (magnetna rezonanca mozga) otkrila neke abnormalnosti koje su zahtevale operaciju. Ono što su lekari pronašli u njenom mozgu iznenadilo je čak i njih - živog crva dugačkog 8 centimetara.

Do tada je to bio još jedan sasvim običan dan na Odeljenju za infektivne bolesti za dr Sanjaju Senanajake, sve dok kolega neurohirurg dr Hari nije nazvao Priju Bandini i rekao:

- Nećete verovati šta sam upravo našao u ovom ženskom mozgu, živ je i migolji se.

Lekari su se ubrzo okupili pokušavajući da odluče šta dalje. Nikada to nisu videli niti čuli za sličan slučaj. Iznenađujuće otkriće podstaklo ih je da žurno pokušaju da otkriju o kakvoj se vrsti gliste radi i na osnovu toga donesu odluku o daljem lečenju obolele.

- Neurohirurzi se redovno bave moždanim infekcijama, ali ovo je bio nalaz koji se dešava jednom u karijeri. Niko nije očekivao da će ga pronaći - rekao je dr. Senanaiake.

- Počeli smo da tražimo udžbenike, tražeći sve moguće različite vrste okruglih glista koji bi mogli da izazovu neurološke invazije i bolesti - dodao je on.

 

Njihova potraga bila je uzaludna, pa su potražili pomoć stranih stručnjaka.

- Kanbera je malo mesto, pa smo crva, koji je još bio živ, poslali pravo u laboratoriju naučnika CSIRO-a koji je veoma iskusan sa parazitima. Samo ga je pogledao i rekao: 'O moj Bože, ovo je Ophidascaris robertsi' - prisetio se dr Senanaiake.

Ophidascaris robertsi je okrugli crv koji se obično nalazi kod pitona. Nije baš jasno kako je to dospelo u mozak ove žene, ali činjenica je da ona živi u blizini jezera gde ima pitona.

Kaže da nikada nije bila u kontaktu sa zmijom, ali je znala da skuplja lekovito bilje u tom kraju. Lekari i naučnici uključeni u njen slučaj pretpostavljaju da je piton izbacio parazita kroz izmet koji je ostao na biljkama, a ona je nekako unela njihova jaja u svoje telo.

- Pacijentkinju treba lečiti od drugih larvi koje su možda napale druge delove njenog tela, kao što je jetra. Ali, s obzirom na to da nijedan pacijent do sada nije lečen od ovog parazita, treba biti oprezan - rekao je dr Senajake, stručnjak za zarazne bolesti sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

Rekao je da neki lekovi mogu izazvati upalu jer larve umiru, a zapaljenje može biti štetno za organe poput mozga. Zbog toga su bili prinuđeni da nesrećnoj ženi daju lekove koji sprečavaju opasne neželjene efekte.

- Ta jadna pacijentkinja je bila tako hrabra i divna. Ne želite da budete prvi pacijent na svetu sa okruglim crvom koji inače živi u pitonima i mi zaista skidamo kapu. Bila je divna - rekla je dr. Senanaiake. Pacijent se dobro oporavlja i još uvek je pod redovnim nadzorom.

- Ovaj prvi takav slučaj u svetu pokazao nam je opasnost od prelaska bolesti i infekcija sa životinja na čoveka, tim pre što ljudi i životinje počinju da žive bliže jedni drugima i da im se staništa sve više preklapaju - dodao je on.

Ovaj slučaj je opisan u septembarskom izdanju časopisa Emerging Infectious Diseases, kako prenosi The Guardian.

BONUS VIDEO 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading