UMRO ČOVEK (58), KOJI JE IMAO TRANSPLATACIJU SVINJSKOG SRCA Izgledao zdrav, ali telo odbacilo organ
Foto: Shutterstock

Lorens Fauset (58) je izgledao zdrav prvih mesec dana, ali je njegovo telo poslednjih dana pokazivalo znake odbijanja i on je preminuo u ponedeljak, rekli su lekari iz Merilenda.

Fauset je pristao na eksperimentalnu operaciju i 20. septembra je dobio genetski modifikovano svinjsko srce.

Njegova supruga En rekla je da „nikada nije zamišljao da će preživeti koliko je on preživeo“ i da je želeo da provede više vremena sa svojom porodicom.

Hirurg koji je vodio transplantaciju u Medicinskom centru Univerziteta Merilend izjavio je u utorak da je „poslednja želja gospodina Fauceta bila da maksimalno iskoristimo ono što smo naučili iz našeg iskustva“.

Faucetova smrt bila je udarac za transplantaciju organa životinja, za koju su se naučnici nadali da bi mogla da pomogne u spasavanju života zbog nedostatka donacija ljudskih organa.

Očekivali su da će genetski modifikovani svinjski delovi da budu slični ljudskim organima i da će funkcionisati.

Fauset iz Frederika, Merilend, bio je otac dvoje dece i veteran mornarice, a nije mogao da primi transplantaciju ljudskog srca jer je imao drugih zdravstvenih problema. Želeo je da provede više vremena sa svojom porodicom.

Lekari iz Merilenda izvršili su prvu transplantaciju genetski izmenjenog svinjskog srca u Dejvidu Benetu prošle godine.

Benet je živeo dva meseca pre srčane insuficijencije. U organu su pronađeni znaci svinjskog virusa, ali razlog njegove smrti nije do kraja utvrđen.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading