RAZDROR U EU Španski medij uperio prstom u dva "krivca"
Foto: Shutterstock

"Već nekoliko nedelja, zemlje EU energično pokušavaju da stvore sliku jedinstva koja je ionako bila krhka bez kontroverznog gesta mađarskog premijera. Njagov nedavni sastanak u Kini sa Putinom izazvao je ozbiljnu zabrinutost u Evropskoj uniji", kaže se u članku.

Кako navodi izdanje, mnogi evropski lideri osudili su ovaj Orbanov potez. Tako su u Parizu njegove pregovore sa ruskim liderom nazvali negativnim signalom.

Кako je primetio autor članka, situaciju komplikuje neizvesnost u vezi sa dolaskom na vlast u Slovačkoj Roberta Ficoa, koji je obećao da će prestati da pruža vojnu pomoć Ukrajini .

"Ali ne radi se samo o Budimpešti. Dolazak novog premijera Slovačke, proruskog, pokazao je da se raskol u Evropskoj uniji nastavlja", rezimira se u materijalu.

Orban je u četvrtak rekao da je ponosan na mirovnu strategiju Budimpešte, koja uključuje održavanje odnosa sa Moskvom. On je podsetio da Rusija i Mađarska imaju „zajedničkog suseda koji se zove Ukrajina“, tako da moraju da održavaju dijalog, prenose RIA Novosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading