OLUJA RUŠILA SVE PRED SOBOM Ciklon potopio popularnu evropsku prestonicu, evo šta preti Srbiji (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva/EPA

Tokom jučerašnjeg dana veći deo Španije pogodio je još jedan veoma snažan ciklon.

Na udaru ciklona koji se premeštao sa Atlantika našao se veći deo Španije, uz orkanske vetrove i preko 150 km/h, koji su pričinili i materijalnu štetu.

Najkritičnija situacija sa vetrovima nalik uraganu bila je u južnim i centralnim predelima zemlje.

 

 

Orkanski vetrovi bili su praćeni snažnim grmljavinskim olujama sa obilnim pljuskovima, uz poplave i bujice.

U mnogim predelima palo je veoma obilnih 50 do 100 litara kiše po kvadratnom metru. Reč je o padavinama koje padnu i za mesec dana.

Na udaru oluja našli su se Malaga, Sevilja, Barselona i mnogi drugi gradovi, a najjači uraganski vetrovi zabeleženi su na planinama južne Španije.

Snažan ciklon nije zaobišao ni Madrid

Jaki i olujni vetrovi bili su praćeni obilnim pljuskovima, a za manje od 24 časa palo je rekordnih 108 litara kiše po kvadratnom metru, pa su širom grada zabeležene poplave i bujice. Delovi šireg centra Madrida bili su potpuno paralisani. Prosečna količina padavina za Madrid u oktobru je 50 litara kiše, tako da je za manje od 24 časa palo dva puta više kiše nego za ceo mesec.

 

 

Ovo su najobilnije padavine ikada u jednom danu u španskoj prestonici, a i prethodne rekordne količine događale su se tokom septembra.

Madrid se odlikuje suvom klimom, uz ekstremno sušna leta, sušniji period i tokom zime, dok su jeseni najkišovitije, naročito oktobar i novembar, a tokom proleća i maj.

Kako se Madrid odlikuje suvom klimom, ova metropala ne može da prihvati takve ogromne količine padavina u kratkom vremenskom intervalu.

Pored Španije i Portugalije, veoma obilne padavine pogodile su i Italiju, a pod vodom se našao i Rim.

I dok prethodnih dana zapadni i centralni deo Mediterana ima veoma jake i obilne padavine sa grmljavinskim olujama i svežijim vremenom, uz temperature oko 20°C, istok Mediterana i Grčka i dalje uživaju u sunčanom i pravom letnjem vremenu, uz temperature od 25 do 30°C.

Serija ciklona sa padavinama i narednih dana obrušavaće se sa Atlanitka na jugozapad, zapad i severozapad Evrope i na Pirinejsko poluostrvo,

Snažan ciklon u petak doneće padavine i olujne vetrove i Srbiji.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading