SMRT ZA NATO BRODOVE Kina razvija moćno oružje, pretnja kakva nije viđena do sada
Tanjug/Ap

Izveštaj ističe da je Kina brzo proširila svoj nuklearni arsenal, s procenjenim povećanjem od 25 posto u poslednjih godinu dana, dostigavši broj od 500, dok se očekuje da će do 2035. godine razviti arsenal od 1.500 nuklearnih bojevih glava, čime bi delimično umanjila jaz u odnosu na znatno veće ruske i američke arsenale.

Takođe, zemlja razvija niz naprednih balističkih raketa, uključujući interkontinentalnu balističku raketu dometa sa lansirnim silosom DF-5C, za koju se očekuje da nosi višestruke velike bojeve glave s višestrukim megatonskim eksplozivnim snagama.

Pošto je Kina počela da razvija interkontinentalne balističke rakete s konvencionalnim bojevim glavama, to bi predstavljalo logičan korak napred. Takođe, SAD su takođe započele razvoj interkontinentalne balističke rakete s konvencionalnim bojevim glavama u okviru programa "Conventional Prompt Strike", a rakete se očekuju da služe kao strateško oružje i sredstvo za prisiljavanje kako bi nadopunile nuklearno naoružane rakete.

Kina poseduje najimpresivniji arsenal protivbrodskih balističkih raketa na svetu, prešavši postupno sa srednjedometnih raketa na rakete srednjeg dometa sposobne da ciljaju mete daleko izvan zapadno-pacifičkog regiona, najpoznatija među njima je DF-26. Stoga bi bilo u skladu s trendovima proteklih 15 godina da se kineska konvencionalno naoružana interkontinentalna balistička raketa razvije kao varijanta protiv brodskih meta.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading