NUKLEARNO ORUŽJE NAD JADRANOM Neočekivan potez NATO-a, objavljen datum
Foto: Printscreen

U vazdušnom prostoru Hrvatske, Italije i iznad Jadranskog i Sredozemnog mora u toku je NATO vežba "Steadfast Noon 2023" na kojoj se proverava primena nuklearnog naoružanja iz vazdušnog prostora, a predviđeno je da će letovi američkih i savezničkih aviona trajati do 26. oktobra.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, domaćin vežbe je baza Avijano u Italiji.

- Amerikanci drže nuklearne avijacijske bombe u posebnim skladištima u bazama partnera iz NATO i ako se odluči da se posegne za sredstvom najveće moći one se podvešavaju na nosače na borbenim avionima američke ili neke od savezničkih avijacija. Prema proceni Federacije američkih naučnika u bazama Avijano i Gedi na severu Italije nalazi se 35 nuklearnih bombi u posebnim skloništima - piše taj portal.

U tekstu se dodaje da je primarna platforma za nošenje tih sredstava avion F-16 iz dve eskadrile 31. krila, jedinice stalno stacionirane u Avijanu.

Alternativno njima može da se naoruža italijanski jurišnik Tornado ili neki od američkih aviona koji za slučaj potrebe može da dođe iz udaljenih baza.

- Avioni iz te jedinice korišćeni su na borbenim zadacima iznad Balkana 1994. i 1995. i kasnije 1999. godine. Dva F-16 su oborena - jedan 2. juna 1995. kod sela Bravsko dejstvom Vojske Republike Srpske iz raketnog sistema PVO Kub-M, i jedan četiri godine kasnije kojeg je srušila Vojska Jugoslavije kod sela Nakučani sistemom Neva-M - piše u tekstu.

U okviru vežbe učestvuje do 60 aviona i 13 zemalja NATO.

- Amerikanci su nosioci zadatka i oni će osim taktičkih borbenih aviona proveriti rad posada strategijskih bombardera B-52H koji će leteli iz Velike Britanije i simulirati dejstva na istoku Sredozmenog bazena. Obuka predviđa simulirana dejstva, ali avioni neće leteti sa nuklearnim bombama. Za potrebe obuke predviđene su vežbovne bombe koje po gabaritima predstavljaju ekvivalent pravih - piše u tekstu.

Na potkrilnim nosačima F-16 mogu da se okače dve nuklearne bombe B61.

Njihova snaga zavisni od izabrane termonuklearne glave koja može da bude od samo 0,3 kilotona, za posebne zadatke uništavanja vrednih objekata dejstva malih razmera i sve do 50 kilotona, dovoljnih da se razori veliki grad.

Vežbe serije "Steadfast Noon" održavaju se svake godine u oktobru, ali menja se zona u kojoj se provode. Ove godine glavna baza za vežbujuće snage biće Avijano.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading