STIGLA ZASTRAŠUJUĆA VEST ZA IZRAEL Šef Hezbolaha jasan: "Potpuno smo spremni"
AP Mohammed Zaatari

- Potpuno smo spremni! Kada dođe vreme za akciju mi ćemo je preduzeti- rekao je zamenik šefa Hezbolaha Naim Кasem na propalestinskom skupu u južnom predgrađu Bejruta.

 

 

Hezbolah će prema njegovim rečima "biti na oprezu" zbog američkih vojnih brodova poslatih u Sredozemno more u blizini Izraela sa ciljem da odvrati libansku militantnu grupu od napada na Izrael dok se bori protiv Hamasa u Gazi.

- Vaši bojni brodovi nas ne zanimaju! Vaše izjave na s ne plaše - rekao je Кasem na mitingu.

Izra­el­ska voj­ska (IDF) sa­op­šti­la je da je pro­tiv­ten­kov­ska vo­đe­na ra­ke­ta is­pa­lje­na iz Li­ba­na na voj­nu ba­zu u bli­zi­ni se­la Arab el Aram­še, na se­ve­ru ze­mlje, a ne­du­go za­tim sti­glo je i sa­op­šte­nje IDF da je Izra­el uz­vra­tio i na­pao ci­lje­ve u Li­ba­nu.

Rezervisti na granici sa Libanom

Izraelska vojska poslala je juče rezerviste u gradove na granici sa Libanom, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na ID.

- Izraelske odbrambene snage saopštile su da su rasporedile rezerviste u gradove na libanskoj granici radi opšteg pojačanja trupa na severu Izraela - piše list.

Šta je Hezbolah?

Zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom. Iranska nacionalna garda je Hezbolah osnovala 1982. godine kako bi „izvezla” islamsku revoluciju i borila se protiv izraelskih snaga koje su napale Liban.

Hezbolah se može pohvaliti preciznim raketama i time može da pogodi sve delove Izraela. Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je 2021. godine da grupa ima 100.000 boraca, a SAD procenjuju da im Iran šalje stotine miliona dolara na godišnjem nivou.

Hezbolah ima duboke veze sa drugim militantnim grupama u regionu koje podržava Iran, uključujući palestinske frakcije Hamas i Islamski džihad. Nakon što je Hamas u subotu izveo veliki napad na Izrael, iz Hezbolaha su naveli da su „u direktnom kontaktu sa vođstvom palestinskog otpora”.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading