BAJDEN NA TESTU Predsednik SAD u centru dve ozbiljne krize
Foto: AP/Susan Walsh

Rat u Izraelu iznenadio je mnoge u Americi, a rat u Ukrajini ne ispituje samo snagu međunarodnih veza, već i američki Kongres.

Palestinsko-izraelski sukob izbio je odmah nakon što je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven ukazao na relativnu smirenost u regionu, podseća se u tekstu. Napad Hamasa zakomplikovao je diplomatske napore da se Izrael i Saudijska Arabija zbliže. Bajden je naglasio da podrška Jerusalimu ostaje nepromenjena. Istovremeno, nesloga u Predstavničkom domu nakon ostavke predsjedavajućeg otežaće dodelu dodatne pomoći.

Istovremeno, pozicija SAD u Ukrajini je takođe nestabilna. Vašington nastavlja da snabdeva Kijev oružjem, ali za druge vrste podrške potrebne su reforme u borbi protiv korupcije. Istovremeno, neki zapadni saveznici dovode u pitanje svoju podršku režimu u Kijevu.

Dakle, Vašington je istovremeno suočen i sa spoljnopolitičkim i sa unutrašnjim političkim problemima, primećuje La Nouvelle Tribune. Bajdenova administracija se nalazi na raskrsnici: način na koji se nosi sa dve krize imaće implikacije ne samo na stabilnost u ovim regionima, već i na poziciju Sjedinjenih Država kao globalnog lidera.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading