KARTA JE PONOVO ISCRTANA  “Istorija se neprestano okreće”
EPA

Karta je ponovo iscrtana, i njom se osvetio za sramotan poraz koji je pretrpeo njegov otac prije 30 godina

Alijev je od kada je došao na vlast pre dve decenije govorio o vraćanju planinske enklave Nagorno Karabah pod potpunu kontrolu Azerbajdžana nakon što su se njeni etnički jermenski stanovnici ranih 1990-ih odvojili od vlasti Bakua.

Sada je Alijeva splet faktora uverio da je nastupio pravi trenutak, rekao je Elin Sulejmanov, ambasador Azerbajdžana u Velikoj Britaniji. “Istorija se neprestano okreće”, rekao je Sulejmanov. "Nismo to mogli da učinimo ranije i verojatno ne bi bila dobra ideja da to učinimo kasnije", dodao je on.

Nagorno Karabah je sada pao, zbog nesposobnost ili nespremnost Rusije, Zapada ili Jermenije da interveniraju kako bi zaštitili Nagorno Karabah, teritoriju koja je sve vreme formalno bila deo Azerbajdžana.

Imali sun a raspolaganju 10.000 boraca, dok vojska Azerbajdžana, prema procenama zapadnih stručnjaka, broji više od 120.000 vojnika.

U razgovoru za Rojters dva visoka zvaničnika i izvor koji je radio s Alijevim naglasili su da se odluka o povratku odtcepljenog regiona oblikovala mesecima, kako se menjala diplomatska stvarnost.

Oni su rekli i da je to bila duboko lična svtar Alijeva, koji je, obraćajući se narodu Azerbajdžana dan nakon što su njegove trupe ušle u Nagorno Karabah, rekao da je naredio svojim vojnicima da zaštite civile.

Baku je kasnije objavio da su 192 njegova vojnika ubijena u operaciji, dok su karabaški Jermeni izgubili preko 200 ljudi.

"Predsednik Alijev dovršava nešto što njegov otac nije mogao jer mu je ponestalo vremena", rekao je jedan od izvora koji je želeo da ostane anoniman.

S druge strane, akcije Alijeva olabavile su decenijama dug ruski stisak nad strateški važnom regijom Južnog Kavkaza koja je ispresecana naftovodima i gasovodima, a leži između Crnog i Kaspijskog mora i graniči s Iranom, Turskom i Rusijom.

Rusija, koja ima mirovne snage na terenu, ali je zauzeta ratom u Ukrajini, stajala je po strani, a kao prenosi Rojters, Azerbajdžan je obavestio Rusiju nekoliko minuta pre početka operacije u Karabahu.

Nikol Pašinjan, premijer susedne Jermenije koja je dva puta vodila velike ratove oko Karabaha, nije poslušao pozive opozicionih političara da interveniša i rekao je da njegova zemlja mora biti "slobodna od sukoba" radi sopstvene nezavisnosti.

Zapad. koji je prethodno pokušao da posreduje, samo je pozvao Alijeva da prekine svoju operaciju ali je bio je propisno ignorisan.

Pašinjan je potom oštro kritikovao Rusiju da ne čini dovoljno da spreči krizu. Ali, na konferencijskom pozivu prošle sedmice, Kremlj je negirao da su njegove mirovne snage trebale da intervenišu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova dodalo je da Pašinjan čini "ogromnu pogrešku" i optužili su ga da pokušava da uništi vekovne veze Jermenije s Moskvom.

BONUS VIDEO

@alo_portal Beograđani sa decom pale sveće za ubijene Srbe #alo #alodnevnenovine #hram #beograd #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading