AZERBEJDŽAN ODBIO RAZGOVORE U GRANADI Francuska nije prihvatljiv sagovornik
Foto: Youtube/Printscreen

Azerbejdžan je odbio sastanak pet strana koji je zakazan za peti oktobar u Granadi u Španiji, navodi azerbejdžanska agencija APA.

Objavljeni su i razlozi za takvu odluku. Naime, Azerbejdžan je predložio i insistirao da Turska učestvuje u razgovorima, ali je predlog odbijen, u čemu su Francuska i Nemačka pokazale naročitu revnost. 

Tako je u predloženom formatu stvorena atmosfera koja nimalo nije naklonjena Azerbejdžanu, jer je predviđeno da učestvuju Jermenija, Azerbejdžan, Francuska, Nemačka i EU. 

Zbog izjava u korist Jermenije od strane francuskih zvaničnika (ministra odbrane, ministra spoljnih poslova itd), posete ministra spoljnih poslova Jermeniji i vojne saradnje, izjava o nabavkama oružja i municije i optužbi Azerbejdžana od strane predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, Azerbejdžan ne vidi potrebu da učestvuje u pregovorima u takvom formatu, prenela je APA.

Zbog toga je Azerbejdžan odbio sastanak i predsednik Ilham Alijev nije otišao u Granadu. 

"Baku ne vidi potrebu da o problemima regiona diskutuje sa zemljama koje su daleko od tog regiona. Baku smatra da o tim pitanjima može da se razgovara u regionalnim okvirima", navodi APA. 

Dodaje se da Azerbejdžan može da učestvuje na sastanku ako se prethodno održi tripartitni format EU-Azerbejdžan-Jermenija, kao i da bilo koji format koji uključuje Francusku nije prihvatljiv za Azerbejdžan i Baku u njemu neće učestvovati. 

U Granadi se održava samit Evropske političke zajednice, a sastanak pet aktera trebalo je da se održi u okviru samita. ,

BONUS VIDEO

@alo_portal Beograđani sa decom pale sveće za ubijene Srbe #alo #alodnevnenovine #hram #beograd #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading