CRNOGORCI KO ALBANCI PRE RATA U toku velika kampanja, Srbi na udaru, traže da se hitno obustavi
Foto: Printscreen/Printscreen

Oni pozivaju na sprečavanje, pa čak i na bojkot popisa stanovništva, kojim se, kako tvrde, "želi stvaranje uslova za promenu Ustava, kojim bi se Crna Gora definisala kao još jedna država srpskoga naroda".

Predsednika crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića optužuju da je tokom dva svoja mandata Crnu Goru, kako navode, "sklonio sa evropskog koloseka, uništio ionako krhke i prilično nefunkcionalne institucije te kompletnu pravoslavnu sakralnu baštinu i najvrednije nacionalne kulturno-istorijske spomenike predao u vlasništvo Beogradske patrijaršije preko koje Moskva i Beograd vrše kadrovsku selekciju”.

Tvrde i da, kako kažu, crnogorska vlast pokušava trajno da promeni civilizacijski, kulturni i politički karakter Crne Gore.

“Posle potpisivanja Temeljnoga ugovora na red je došao i popis stanovništva osmišljen kao smrtni udarac crnogorskoj naciji, građanskom državnom ustrojstvu i multikulturalizmu. Popisnim etnoinženjeringom žele se stvoriti uslovi za temeljnu preobrazbu državnoga ustrojstva kako bi Crna Gora postala nepopravljivo nefunkcionalna država. Žele se stvoriti uslovi za promenu Ustava, kojim bi se Crna Gora definisala kao još jedna država srpskoga naroda. U ovakvome društvenom ambijentu aktuelna marionetska Vlada Crne Gore ne može obezbediti validan popis stanovništva”, navodi se u apelu koji prenosi podgorički portal CdM.

Apelujući na sve građanske i državotvorne partije i predstavnike međunarodne zajednice da spreče planirani popis stanovništva, navode da se "validni rezultati popisa mogu dobiti isključivo uz direktno praćenje i nadzor od opozicije i međunarodne zajednice, i to u ambijentu koji bi kreirala neka nova vlast koja bi imala puni izborni legitimitet i koja ne bi radila po nalozima Moskve i Beograda".

Premijer Dritan Abazović je ranje rekao da će popis stanovništva biti održan u planiranom periodu od 1. do 15. novembra i istakao "da odlaganja popisa više nema".

Popis stanovništva u Crnoj Gori je trebalo da bude održan pre dve godine, ali je zbog pandemije korona virusa i političke krize odlagan. Prema konačnim rezultatima popisa iz 2011. godine, Crna Gora ima 620.000 stanovnika, a nijedna nacija nema natpolovičnu većinu. Najbrojniji su Crnogorci sa 45 i Srbi 28 odsto.

 

@alo_portal Na sajmu "Partner 2023" predstavljene su krstareće rakete VILA 1 i 2 #alo #alodnevnenovine #sajamnaoružanja #fypシ #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading