donald tramp u zatvoru
Foto: Tanjug/Tanjug/Fulton County Sheriff's Office via AP

Rastuće cene energije povećale su prihode Rusije, dok se SAD suočava s velikim gospodarskim pretnjama zbog pokušaja prelaska na čistu energiju, utvrdio je u sredu bivši predsednik Donald Tramp.

Moskva ima koristi od visokih cena nafte, rekao je bivši američki predsednik

Rastuće cene energije povećale su prihode Rusije, dok se SAD suočavaju sa velikim ekonomskim pretnjama zbog pokušaja da pređu na čistu energiju, izjavio je u sredu bivši predsednik Donald Tramp.

Obraćajući se pristalicama u kompaniji Drake Enterprises, proizvođaču auto delova koji nije sindikat u blizini Detroita, Tramp je osudio administraciju predsednika Džoa Bajdena zbog njene politike o električnim vozilima (EV) i čistoj energiji, označivši ih kao opasnost za američku automobilsku industriju. Prelazak na EV će ubiti radna mesta u najvećim američkim proizvođačima automobila i na kraju ih učiniti zastarelim, upozorio je Tramp.

„Za radnike u automobilima, Bajdenov prelazak na električnu energiju je prelazak u pakao“, izjavio je bivši predsednik. "Tranzicija u nezaposlenost."

Prema Trampovim rečima, SAD su bile „energetski nezavisnije“ od Rusije i Kine tokom njegovog mandata kao predsednika, dok sada „molimo zemlje da nam daju benzin“.

„Izgubićemo našu zemlju“, upozorio je Tramp, tvrdeći da je Moskva „napravila bogatstvo“ i da nastavlja da ima koristi od visokih cena nafte.


Globalne cene nafte porasle su za 30 odsto od juna nakon dobrovoljnog smanjenja proizvodnje od strane OPEK-a i saveznika na čelu sa Rusijom. U četvrtak su cene dostigle najviši nivo u poslednjih godinu dana, a referentni Brent je porastao iznad 97 dolara po barelu. Fjučersi američkog zapadnog Teksasa dostigli su 95 dolara po barelu, što je najviša cena od avgusta 2022.

Stručnjaci predviđaju da će cene ostati visoke do kraja godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading