"UKRAJINSKE SNAGE NAPREDUJU SVE VIŠE"  Oglasio se šef NATO-a i objasnio situaciju na terenu
Foto: EPA/EPA/Ilustracija

„Danas vaše [ukrajinske] snage idu napred, suočavaju se sa žestokim borbama, ali postepeno dobijaju na terenu“, rekao je Jens Stoltenberg zajedno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom nenajavljene posete Kijevu.

„Svaki metar koji ukrajinske snage dobiju je metar koji Rusija gubi.

Ukrajinci se bore za svoje porodice, svoju budućnost, svoju slobodu“, rekao je Stoltenberg i dodao da se „Moskva bori za imperijalne zablude“.

„Ukrajina ima snažnu podršku od 31 NATO saveznika i mnogih partnera“, nastavio je on. „Ukupno, više od 50 nacija vas podržava i snabdeva preko te kontakt grupe za odbranu Ukrajine i preko 140 nacija se zalagalo za vaš suverenitet u Ujedinjenim nacijama.

„U međuvremenu, Rusija je umanjena na svetskoj sceni, odsečena od međunarodnih tržišta.

Transatlantska vojna alijansa donirala je Ukrajini oružje u vrednosti od milijarde dolara, ali do sada nije odobrila pristupanje toj zemlji, uprkos ponovljenim zahtevima Kijeva.

Stoltenberg je rekao da NATO ima okvirne ugovore za „ključnu municiju“ za Ukrajinu u vrednosti od 2,4 milijarde evra (2,53 milijarde dolara), uključujući čvrste porudžbine od milijardu evra (1,54 milijarde dolara).

„Ovo pokriva mogućnosti kao što su artiljerija kalibra 155 milimetara i tenkovske vođene rakete i municija za glavne borbene tenkove“, rekao je on.

„Ovo će pomoći saveznicima da popune svoje zalihe dok će nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

„Što Ukrajina postaje jača, to smo bliže okončanju ruske agresije, Rusija bi danas mogla da položi oružje i okonča svoj rat“, dodao je Stoltenberg.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading