poplave u Grčkoj
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Od srede ujutru u tom regionu građanima su poslate poruke upozorenja zbog opasnih vremenskih prilika i opasnosti od izlivanja reke.

- Voda je dostigla jedan metar u selu - izjavio je ranije gradonačelnik Mantudija.

Prema rečima direktora EMI-a, Todorisa Kolidasa, oluja Elijas će doneti velike probleme "na širokom području Sperkijade, te delimično južne Tesalije i Peliona".

Kako prenose lokalni mediji, put severno od Evije je presečen na dva dela zbog klizišta u selu Derveni. Snage Civilne zaštite odmah su krneule na lice mesta jer su građani zarobljeni u selu.

- Ponovo je šokantna situacija u Roviju, reka koja prolazi kroz selo je nabujala i sve je poplavljeno. U selu je veliki problem - rekao je meštanin Rovija.

Novi talas vremenskih nepogoda počeo je u centralnoj Grčkoj nešto posle 3 sata nakon ponoći. U Severnoj Eviji padale su jake kiše s intenzivnim grmljavinama, što je rezultiralo poplavljenim kućama.

Loša situacija je i u Istiji i širem regionu, gde je došlo do klizišta manjih razmera, dok su vatrogasci pozvani da uklone drveće koje je iščupano.

Od 4 ujutru na mukama je i Halkida. Velika količina vode pala je u grad, a vatrogasna služba ispumpava vodu iz poplavljenih podruma. Nešto posle 5 sati ujutru došlo je do nestanka struje u velikoj oblasti severno od Halkide, uz jaku grmljavinu.

 

 

Istovremeno, padavine su intenzivne u Ftiotidi i posebno u oblasti Lamije. Od 5 ujutru kiša pada neprekidno, s intervalima žestokih padavina. Osim toga, mnogi meštani sela Koma proveli su noć u kancelariji zajednice, gde je od juče podignuta uzbuna zbog opasnosti od izlivanja reke Sperhios.

Od 6 sati ujutru talas nevremena je nad regionom Atalanti, dok u Lamiji nastavlja da pada jaka kiša. Škole su danas zatvorene u Lamiji, kao i u Domokosu, Makrakomiju i Stilidi.

Atika se "probudila" s olujom i udarima gromova, ali do sada nije bilo ozbiljnijih problema.

Jake kiše su pale i u Tini. Prema vatrogasnoj službi, do 6 ujutru je primljeno nekoliko poziva za ispumpavanje vode iz Marusija, Palinija, Vrilisije i Pentelija. Oluja Elias, koja je u ponedeljak počeo da napreduje, uglavnom u Kalavritu, Agiju, Korintiju i Trikalu, stigla je u Atinu oko 2 sata posle ponoći, uz jaku kišu i grmljavinu, najpre pogađajući Pirej, Nikeju, Keratsini, Peramu i Faliro, a zatim druge oblasti u južnim predgrađima kao što su Alimos i Nea Smirni.

Danas na udaru 15 prefektura

Kako prenosi meteo.gr, oluja Elias će pogoditi ukupno petnaest prefektura sa kišom i olujama.

Oblasti koje će danas biti najviše pogođene su prvenstveno u prefekturama Ilija, Ahaja, Korintija, Argolida, Arkadija, Evritanija, Fokida, Ftiotida, Bojotija, Atika, Evija i Magija, a sekundarno i u prefekturama Mesinija, Lakonija i Hanija.

Nevreme će u prvoj fazi biti prošireno na Kitiru, Sporade i Zapadni Krit, a u drugoj fazi u nekoliko ostrvskih delova Egejskog mora.

U četvrtak će se jaki efekti oluje zadržati na istočnom i južnom kopnu (uključujući Atiku), istovremeno pogađajući Kiklade, Krit i ostrva u istočnom Egeju i potencijalno oblasti severoistočne Grčke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading