''RUSIJA POŠTUJE TERITORIJALNI INTEGRITET UKRAJINE'' Reči Lavrova odjekuju svetom
Foto: AP/AP/Tanjug

- Jedna od glavnih tačaka za nas u Deklaraciji o nezavisnosti bila je da će Ukrajina biti nesvrstana zemlja i da neće ulaziti u nikakve vojne saveze. U tom smislu, pod tim uslovima, podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine - rekao je Ruski ministar spoljnih poslova.

Kako je podsetio Lavrov, Moskva je priznala suverenitet Ukrajine na osnovu njene deklaracije o nezavisnosti, gde je „zapisano mnogo dobrih stvari“, uključujući poštovanje prava nacionalnih manjina. Istovremeno, u dokumentu se direktno pominje ruski jezik.

S tim u vezi, pomenuo je Deklaraciju o principima o odnosima između suverenih država na osnovu Povelje UN, u kojoj se navodi da su države dužne da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet onih zemalja „čije vlade poštuju princip samoopredeljenja naroda i dakle predstavljaju celokupno stanovništvo koje živi na datoj teritoriji“.

- Kada su započeli rat protiv Donbasa, protiv Krima, u stvari, pa, kako možete da kažete da ova vlast (posle puča 2014.) predstavlja te ljude. Mi nemamo bilo kakvih problema sa teritorijalnim integritetom Ukrajine, uništili su je oni koji su izvršili i podržali državni udar, čiji su lideri objavili rat svom narodu i počeli da bombarduju svoj narod - naglasio je Lavrov.

Takođe, šef MIP-a je na konferenciji za novinare primetio da je Moskva spremna za pregovore o Ukrajini, ali neće razmatrati nikakve predloge za prekid vatre, pošto je Rusija već jednom prevarena.

Nedelja visokog nivoa Generalne skupštine UN održava se u Njujorku od 19. do 26. septembra, a Sergej Lavrov predvodi rusku delegaciju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading