"AKO NATO PRETERA SA AKCIJAMA U RUSIJI..." Stravično upozorenje Lorda Robertsona zaprepastilo javnost
Foto: AP/Yoan Valat

Bivši generalni sekretar NATO-a Lord Džordž Robertson poručio je danas da ruski vojni vrh mora da bude svestan mogućnosti "stvarnog, a ne fiktivnog rata" sa NATO-om.

- Ruski vojni lideri treba da budu upozoreni na mogućnost rata sa NATO-om ako preteraju sa akcijama u Ukrajini - upozorio je Robertson, prenosi Skaj njuz.  

Lord Robertson, koji je bio na funkciji generalnog sekretara Alijanse od 1999. do 2003. godine, rekao je da Velika Britanija i njeni saveznici "treba da izazivaju zabrinutost" među vojnim šefovima u Moskvi zbog mogućeg sukoba sa NATO-om i da bi na taj način Rusija "mogla samo da izgubi".

On je takođe upozorio Zapad da ne bi trebalo da bude nervozan zbog ruske eskalacije.

- Moramo se čuvati tog straha, strahovanja od eskalacije u tolikom broju rukovodstava u Evropi. Umesto da Zapad bude nervozan zbog ruske eskalacije, nečega što su oni već maksimalno iskoristili, mi treba da usadimo u vojnoj hijerarhiji u Moskvi brigu da će, ako preteraju sa onim što rade u Ukrajini, rezultat biti stvarni, a ne fiktivni rat sa NATO - rekao je Robertson i napomenuo da je to rat za koji Rusi "znaju da ga mogu samo izgubiti". 

Lord Robertson je napomenuo da je na osnovu njegovog iskustva, ruska vojska "veoma patriotska i veoma konzervativna", kao i da im je otadžbina iznad svega. 

- Rusi na kraju neće biti spremni da rizikuju otadžbinu zbog neuspešne Putinove avanture, koja je bila tako spektakularno neuspešna, rasipnička i  zaista ponižavajuća - zaključio je bivši generalni sekretar NATO-a.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading