peking
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Univerzitet Sijan Đaotong, u glavnom gradu provincije Šansi, saopštio je da studenti više neće morati da polažu nacionalni standardizovani test iz engleskog, niti bilo koje druge ispite iz engleskog, da bi mogli da dobiju diplomu.

Najava je izazvala raspravu na društvenim mrežama, a mnogi su pohvalili odluku i pozvali više univerziteta da učine isto, navodi CNN.

Polaganje testa iz engleskog jezika, nacionalnog standardizovanog ispita koji je prvi put održan 1987. godine, decenijama je bio uslov za diplomiranje na većini kineskih univerziteta, iako vlasti to nikada nisu proglasile obaveznim.

Ova praksa je podvlačila značaj koji kineski univerziteti pridaju engleskom, dominantnom svetskom akademskom i naučnom jeziku, posebno kada se u prošlosti izolovana i osiromašena Kina otvarala prema svetu nakon turbulencija za vreme vlasti Mao Cedunga.

Poslednjih godina, neki univerziteti su umanjili značaj engleskog, bilo zamenom nacionalnog testa iz engleskog na fakultetima sopstvenim ispitima ili kao u slučaju univerziteta Sijan Đaotong potpunim izbacivanjem kvalifikacionog ispita iz engleskog kao kriterijuma za diplomiranje, navodi CNN.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading