Rat u Nagorno-Karabahu
Foto: AP/Tanjug/Ap

"Sednica će se održati u četvrtak“, rekao je izvor za TASS, dodajući da će sednica biti održana popodne po njujorškom vremenu.

Azerbejdžan je 19. septembra započeo napad velikih razmera na Nagorno-Karabah.

Rat u Nagorno-Karabahu

Tanjug/Ap

 

 

U Nagorno-Karabahu je do 20 časova najmanje 25 ljudi poginulo, a 138 je ranjeno, prenela je jermenska agencija Armenia Aysor.

Sedmoro civila poginulo u azerbejdžanskom granatiranju

Sedam civila, uključujući dvoje dece, ubijeno je u Nagorno-Karabahu u azerbejdžanskom granatiranju, javila je jermenska državna agencija Armenpres.

Agencija je navela, da je prema informacijama iz kancelarije ombudsmana iz otcepljenog nepriznatog regiona Karabaha, broj civilnih žrtava dostigao sedam i da su poginule tri žene, dvoje dece i dva muškarca, prenela je agencija RIA Novosti.

Gradonačelnik grada Martuni Aznavur Sarjan poginuo je tokom borbe sa azerbejdžanskim snagama, javio je jermenski portal 24njuz.am.

Prethodno je ombudsman Gegam Stepanjan saopštio da je u Nagorno-Karabahu poginulo ukupno 27 osoba, od kojih je dvoje civila.

Rat u Nagorno-Karabahu

Tanjug/Ap

 

 

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da su vojne akcije u regionu Nagorno-Karabaha uspešno nastavljene i da su neutralisani borbeni položaji, kao i naoružanje i vojna oprema jermenskih oružanih snaga.

Ministarstvo je na Telegramu odbacilo tvrdnje na društvenim mrežama na nekoliko jermenskih naloga da azerbejdžanske oružane snage granatiraju naseljena područja u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo tvrdi da je azerbejdžanska vojska visoko preciznim oružjem gađala samo legitimne vojne ciljeve, preneo je Rojters.

Ministarstvo je prethodno takođe demantovalo da Azerbejdžan koristi dronove u napadu na  ciljeve u Nagorno-Karabahu i negiralo da granatira položaje ruskih mirovnih snaga u toj oblasti.

Rat u Nagorno-Karabahu

Tanjug/Ap

 

 

 Azerbejdžan je saopštio u utorak da pokreće "lokalne antiterorističke mere" u Nagorno-Karabahu i zahteva povlačenje jermenskih trupa iz regiona. 
Jerevan je zauzvrat rekao da nema jermenskih snaga u Karabahu i da Azerbejdžan sprovodi  "agresiju velikih razmera".

Stanovnici jermenske prestonice izašli su na ulice da protestuju ispred zgrade vlade, okrivljujući rukovodstvo zemlje i premijera Nikola Pašinjana za situaciju.

SAD i Rusija pozvale na hitan prekid neprijateljstava

Sjedinjene Države i Rusija pozvale su sukobljene strane u regionu Nagorno-Karabaha da odmah prekinu neprijateljstva i vrate se dijalogu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonski sa liderima Azerbejdžana i Jermenije da bi pomogao u smirivanju situacije u Nagorno-Karabahu.

Rat u Nagorno-Karabahu

Tanjug/Ap

 

 

Blinken je u razgovoru sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim pozvao Baku da odmah prekine vojne akcije u Nagorno-Karabahu i deeskalira situaciju, saopštio je Stejt department.

Blinken je naglasio da nema vojnog rešenja i da strane moraju da nastave dijalog da bi se rešila situacija u Nagorno-Karabahu.

On je napomenuo da je Alijev izrazio spremnost da zaustavi vojna dejstva i da se sastanu predstavnici Azerbejdžana i Jermena iz Nagorno-Karabaha.

Blinken je u razgovoru sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom izrazio duboku zabrinutost SAD za situaciju u Nagorno-Karabahu i naglasio da Vašington poziva Azerbejdžan da odmah prekine neprijateljstva i da se vrati dijalogu.

Rat u Nagorno-Karabahu

Tanjug/Ap

 

 

Blinken je Pašinjanu rekao da SAD u potpunosti podržavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Jermenije.

Rusija poziva sukobljene strane u regionu Nagorno-Karabaha da zaustave krvoproliće i neprijateljstva i da se vrate sprovođenju sporazuma o prekidu vatre, saopštilo je dans rusko ministarstvo spoljnih poslova na Telegramu.

Azerbejdžan je u utorak poslao trupe uz podršku artiljerije da napadnu otcepljeni ragion  Nagorno-Karabaha koji kontrolišu Jermeni, što je dovelo do desetina civilnih žrtava i povećalo pretnju od novog rata sa susednom Jermenijom, preneo je Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading