plaža
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Grčki premijer Kirjakos Micotakis predstavio je strukturne i finansijske mere koje će vlada preduzeti radi jačanja privrednog rasta i pomoći ljudima pogođenim prirodnim nepogodama. Kako je najavio deo novca za sanaciju predela pogođenih prirodnim katastrofama biće nabavljen kroz turističke takse.

Kirjakos Micotakis je u godišnjem govoru, održanom u Solunu, nakon nezapamćene oluje "Danijel" u kojoj je 17 ljudi poginulo, kao i prethodnih velikih požara, istakao da je već ustanovljen poseban fond za prirodne katastrofe u kojem će od 2024. godine iznos biti udvostručen, na 600 miliona evra.

Dodatnih 300 miliona evra biće obezbeđeno od povećanja turističke dnevne boravišne takse sa jednog na šest evra, posebno u luksuznim hotelima, rekao je grčki premijer, kako prenosi ERT.

Konkretno koliko će biti novi nameti domaćim turistima u zemlji, Helena Ivana na fejsbuk stranici "Grčka uživo" tvrdi da će ovako izgledati:

1,5 evra po danu za sobe za izdavanje
3 evra za hotele sa tri zvezdice
7 evra za hotele sa četiri zvezdice
10 evra za hotele sa pet zvezdica

Novi zakon u Grčkoj

Facebook/Grčka Uživo

 

Mnogi su ovu informaciju dočekali sa negodovanjem, kao i grčki hotelijeri, a pojedini su odmah izračunali i koliko će izgledati dodatno troškovi za prosečnu četvoročlanu porodicu koja se odluči na letovanje u Grčkoj.

"Da sumiram ja to. Ako sam dobro shvatila to mu sada dođe da za jednu prosečnu četvoročlanu porodicu koja boravi u apartmanu treba za 10 dana platiti 60 eura, a u hotelu sa 5* 400 eura. Mesec dana za dvoje je bilo 30 eura, dakle veselo veče", bio je jedan od komentara.

Micotakis: Rat u mirnodopskim uslovima

Micotakis je ocenio da se Grčka, pogođena najozbiljnijim požarima i poplavama u svojoj istoriji tokom leta, te da se suočava sa ratom u mirnodopskim uslovima zbog klimatskih promena.

"Mi smo u nekoj vrsti rata u mirnodopskim uslovima", rekao je šef grčke vlade najavljujući jačanje uloge vojske u borbi protiv posledica prirodnih katastrofa.

Turizam je pokretač grčke ekonomije

Komentari (0)

Loading