dron
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen, ilustracija

Nagorno-Karabah pozvao je Azerbejdžan na prekid neprijateljstava i pregovore, međutim azerbejdžanske snage su na nekoliko mesta probile liniju kontakta sa jermenskim snagama.

Moskva pozvala da se prekine vatra

Ruske mirovne snage organizovale su danas evakuaciju civilnog stanovništva Nagorno Karabaha iz najopasnijih regiona i pružile medicinsku pomoć povređenim građanima.

- Tokom dana 469 ljudi, uključujući 185 dece, prebačeno je u ruske mirovne trupe. Hitna pomoć sanitetskog voda specijalne namene pružila je pomoć za devet ranjenih građana, među kojima je četvoro dece - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Komanda ruskih mirovnih snaga pozvala je sukobljene strane u Nagorno-Karabahu da odmah prekinu vatru, preduzmu mere za deeskalaciju situacije i nastavak pregovaračkog procesa, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju ruskih trupa, tokom dana su zabeležena brojna kršenja primirja od strane azerbejdžanske strane duž linije kontakta.

"Podignite bele zastavice"

- Baku je spreman da razgovara sa Jermenina, ali tek kad podignu belu zastavu i razoružaju se - izjavio je danas u toku dana Hikmet Hadžijev, spoljnopolitički savetnik predsednika Ilhama Alijeva.

Jermenija je negirala danas da ima bilo kakve vojne snage u toj oblasti. Međutim, mnogi Jermeni su se u prošlosti dobrovoljno prijavili da se bore za Nagorno-Karabah.

Jermenske vlasti u enklavi poručile su da Azerbajdžan napada njihove pozicije topništvom i dronovima duž čitave linije fronte i nastoji prodrijeti dublje u teritoriji.

Azerbejdžanske snage uništile školu

Azerbejdžanske snage uništile su školu u selu Jegsahog u Nagorno-Karabahu, meštani su pod opsadom i ne mogu da se evakuišu, javio je Armenpres.

- Vlasti Nagorno-Karabaha nisu u mogućnosti da evakuišu 150 stanovnika sela koje je potpuno opkoljeno azerbejdžanskim snagama - naveo je aktivista za ljudska prava Nagorno-Karabaha Gegam Stepanjan.

"Granatiraju čitavu teritoriju"

Jermenski premijer Nikol Pašinjan prethodno je izjavio da azerbejdžanske oružane snage granatiraju čitavu teritoriju Nagorno-Karabaha kako bi uspostavile kontrolu nad naseljenim područjima.

U toku su takođe protesti u glavnu gradu Jerevanu, gde građani zahtevaju prekid vatre i da jermenske vlasti preduzmu konkretne korake u vezi sa eskalacijom situacije u Nagorno-Karabahu, pre svega, na priznavanju nezavisnosti te oblasti u Azerbejdžanu.

- Sve dok je stanovništvo Nagorno-Karabaha u skloništima, mi moramo ostati na Trgu Republike - rekao je jedan od aktivista.

Došlo je i do sukoba između jermenskih demonstranata i policajaca u blizini ruske Ambasade. Dopisnik "Sputnjika" javio je da demonstranti pokušavaju da se probiju u zgradu Vlade kroz policijski kordon.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading